Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exmaken om mördade kvinnan: "Jag säger godnatt till henne när jag går och lägger mig"

Artikel 22 av 81
Mordet i Långshyttan
Visa alla artiklar

Hon var en av hans bästa vänner.
I juli hittades hon mördad i ett gruvhål utanför Långshyttan.
Exmaken önskar henne en god natt varje kväll.
– När jag fick veta att hon var död var det som ett fritt fall, säger mannen.

Annons

I inslaget nedan kan du se en sammanfattning om mordet i Långshyttan:

Dagen innan vi träffas har mannen gått igenom gamla fotografier på sin exfru.

Kvinnan, som var i 60-årsåldern, hittades mördad i ett vattenfyllt gruvhål utanför Långshyttan för fyra och en halv månad sedan.

– Man gör allt för att försöka glömma bort det, men det finns i tankarna hela tiden och det kommer det väl alltid att göra. Det gjorde sig särskilt påmint igår, när jag tittade på fotografierna.

Han visar upp en bild som togs för ett par år sedan.

Kvinnan tittar rakt in i kameran, sittandes i hemmet, framför sin dator.

– Hon hade haft ett datorintresse sedan datorerna blev uppfunna. Det hon inte kunde var inte värt att veta, säger exmaken.

De var inte gifta mer än ett par år, och han säger att deras relation alltid var vänskaplig.

Vänskapen fortsatte efter skilsmässan.

– Vi trivdes med varandra. Det hon inte kunde, det kunde jag och tvärtom. Vi kompletterade varandra, berättar mannen och fortsätter:

– Vi reste rätt så mycket. Det skulle hända saker hela tiden. Ibland letade jag efter off-knappen på henne, men den fanns inte. Det skulle vara något hela tiden. Men som människa var hon klok, intelligent, stark och väldigt snäll. Det är det som är så hemskt.

Bland de finaste minnena som han bär med sig är resorna till Irland, som de två gav sig ut på.

– Jag hade nog aldrig åkt dit om inte hon hade förespråkat det. Det var som att vara i ett sagoland, med grönskan överallt.

– Vi bara körde omkring och tog in på närmaste bed and breakfast efter vägen. Vi åkte till Cork och tittade på hamnen där Titanic lade till för sista gången innan den sjönk. Och vi åkte vi till Galway, på västkusten. Det var härliga dagar.

Nu är elva personer åtalade för inblandning i mordet på kvinnan.

Det var exmaken som kontaktade polisen, efter att ha försökt nå henne i två veckors tid.

– Jag sa till polisen att de skulle gå in i lägenheten, ifall det skulle vara så att hon låg där, av någon anledning. Så de gick in. Samtidigt letade de i lite papper och hittade på telefonnummer till hennes kompisar.

– Vi har bekanta lite överallt. Polisen ringde runt och frågade om hon var hos någon, och det var hon ju inte. Sen hörde jag rykten att något riktigt allvarligt hade hänt. Då kontaktade jag polisen igen.

Söndagen den 3 juli, dagen efter att kvinnan hittats mördad, hörde polisen av sig och berättade att de hade hittat en död kropp.

– De hade med sig ett fotografi på en tatuering, som de behövde hjälp med att identifiera. Så jag tittade på fotot och bekräftade att det var hennes tatuering. Då, när de sagt att de hittat en kropp - jag kan inte beskriva hur det kändes. Det var som fritt fall. Hemskt. Det är hemskt att en så intelligent människa ska sluta sina dagar i ett gruvhål.

Läs också: Åtal väckt i Långshyttemordet - Sex personer misstänks ha mördat kvinnan

Ett kort tag innan hon försvann hade kvinnan fått en egen lägenhet, efter att en tid ha varit inneboende hos bekanta, bland annat flera av de som nu misstänks ha haft med hennes död att göra.

– Hon var så glad över den där lägenheten och det sista jag hörde av henne var att hon ville åka till Ikea. Det är en stor glugg efter henne. Kärleken till människan, hon var en av de bästa kompisarna man kunde ha. Det är ledsamt, fruktansvärt ledsamt.

LÄS ÄVEN: Nya brottsmisstankar mot häktade för Långshyttemordet

Motivet till mordet ska vara ekonmiskt, då flera av de misstänkta ska ha lånat pengar av kvinnan.

– Jag varnade henne flera gånger, men hon var för snäll. Det blev hennes fall.

Rättegången börjar på måndag.

Flera av de åtalade har gjort vissa medgivanden kring mordet.

– Jag ska åka dit, för att se dem i ögonen. Man kan inte göra något, det som har hänt har hänt och går inte att göra någonting åt. Jag hoppas att rättvisa skipas, säger mannen och fortsätter:

– Man tänker på det som har hänt varje dag. Absolut varenda dag. Det är nästan så att jag pratar med henne när jag är hemma. När jag går och lägger mig brukar jag säga: Gonatt, sov gott var du nu än är.

LÄS ÄVEN: En person försatt på fri fot

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

Alla artiklar i
Mordet i Långshyttan