Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blöt livsförsäkring

/
  • Som en fena i vattnet. Alla barn har enligt skollagen rätt att få möjlighet att lära sig simma. Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

Stolta föräldrar och släktingar sitter uppradade på bänkarna runt 25-meters bassängen i Vasahallen. Det är avslutning på sommarsimskolan som har pågått varje vardag i tre veckors tid.

Kristina Haräng är ansvarig för simskolan. Hon välkomnar regeringens förslag att skärpa kraven för simkunnighet.

- Det är oerhört viktigt att barn får lära sig att simma ordentligt, säger Kristina Haräng.

Enligt Skolverket är de vanligaste skälen till att barn inte lär sig att simma medicinska eller sociala. Det kan också bero på religiösa eller etniska skäl samt ekonomiska eller organisatoriska. Men barnen i Hedemora kommun är ovanligt säkra i vattnet.

- Simkunnigheten bland barn i årskurs sex är väldigt hög i Hedemora, den ligger på 97 procent, säger Kristina Haräng.

Runt bassängkanten har ett tjugotal barn samlats. De är i åldern fyra till sex år och de flesta av dem har spänt fast orangegula flytkapslar i plast runt midjan. De ska simma ett halvt varv runt bassängen och alla står och väntar på sin tur. Barnen som är i vattnet flaxar med ben och armar och koncentrationen ser ut att vara total.

Sedan ska de äldre barnen visa vad de har lärt sig, och alla som tagit simmärken belönas med en segerkrans av gröna plastblad. Därefter blir det applåder och glassfest.

Tänk att det kan vara så roligt att skaffa en livsförsäkring som varar hela livet.

Mer läsning

Annons