Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin sämre än väntat

/
  • Värre än väntat. Det som såg ut att bli ett överskott på två miljoner kronor blev i stället till en besvärande minuspost. Kommunalrådet Ingvar Damm tycker att situationen i kommunen är allvarlig.

Annons

Nej, det beror inte på misskötsel av kommunens ekonomi. Men skatteprognosen har ändrats sedan november då budgeten för 2007 gjordes.

Det som förväntades bli ett överskott på två miljoner kronor blev i stället en besvärande minuspost.

- Man får hela tiden jobba utifrån antaganden från regeringskansliet och kommunförbunden, förklarar ekonomichef Sven Jansson.

När de slutliga siffrorna kommer, blir det alltid avvikelser åt ena eller andra hållet. Förra året blev förändringarna till det bättre. Kommunerna fick mer pengar än beräknat från staten i form av skatteutjämning. Det talades om en ekonomi som gick som tåget.

- Det blev stolpe in kan man säga, Hedemora gjorde en vinst på 15, 9 miljoner kronor, säger Ingvar Damm.

Pengar som blev ett aktietillskott i kommunala bolaget Hedemorabostäder som kunde börja sanera sina lån.

År 2007 ser inte ut att bli lika roligt. Men förutsättningarna är lika för alla kommuner i Sverige.

- Det känns som ett riktigt ok som kommer över oss på en gång, säger Ingvar Damm (s).

Enligt Sven Jansson är de osäkra prognoserna ett problem som kommunerna får leva med. Det gäller helt enkelt att ha ett visst svängrum i budgeten.

- Långt tillbaka i tiden var det i stället så att utjämningen betalades ut i efterhand, men då tvingades kommunerna vänta på pengarna i två år, berättar han.

Hedemoras ekonomiska situation förvärras också genom att befolkningen sjönk mer än beräknat i slutet av året. 17 personer färre innebär nästan 800 000 kronor mindre i skatt.

Antalet invånare har visserligen ökat igen, men det är siffrorna för den 1 november som räknas. Då bodde 15 355 personer i kommunen.

Enligt siffror från pensionsbolaget för kommunala sektorn, KPA, stiger också kommunens kostnader för pensioner dramatiskt de närmaste åren. Först år 2011 beräknas pensionskostnaden återgå till normal nivå.

- Tillsammans blir allt det här nästan sex miljoner kronor som vi måste ro i land under året, säger Ingvar Damm som tycker att läget är allvarligt.

Kommunens ekonomi är redan ansträngd.

- Men vi ska inte låna pengar, det vore som att binda ris åt egen rygg, säger han.

I dag är Hedemora kommun helt utan skulder.

Mer läsning

Annons