Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragspelsklubben drömmer vidare om USA

/
  • Resan inställd. Dala-Husby dragspelsklubb fick ställa in den planerade USA resan. I måndags spelade de för pensionärerna i Smedby.  Foto: Staffan Alberts
  • Amerikafrämmande i Smedby. Ingrid Bergström bor egentligen i Chicago, men varje sommar kommer hon hem till Smedby och hälsar på sin syster Signe Larsson till vänster i bild.  Foto: Staffan Alberts

Annons

Större delen av Dala-Husby dragspelsklubb var på plats i logen, vilket innebar minst fyra stycken dragspel, några gitarrer, elbas och ståbas.

- Om ni är blyga kan ni ta varandra i hand och hälsa på grannen, så behöver ni inte vara blyga längre, säger spelledaren Harry Arnberg innan bandet spelar Lisas schottis.

- Känner ni för att dansa så gör det. Det har dansats på det här golvet förut, forsätter han.

Ibland kommer glada cowboytjut från bandmedlemmarna, och Harry uppmanar publiken att titta i sånghäftet han delat ut, så att de kan sjunga med ordentligt.

Vid bordet närmast scenen sitter Ingrid Bergström. Varje sommar kommer hon till Smedby för att hälsa på sin syster Signe Larsson. Första resan till USA gjorde hon 1947, och någon gång på 1950-talet blev det för gått. Tillsammans med maken har hon drivit både restaurang och affär i Chicago.

Dragspelsklubben har hon alltid haft ett gott öga till. En gång fick Ingrid med sig deras skiva och spelade upp den för några vänner i Chicago,

- De blev förtjusta i musiken och frågade om jag inte kunde bjuda över dem.

Tyvärr fick dragspelsklubben inte ihop tillräckligt med sponsring och resan fick ställas in. Men de har inte gett upp drömmen om att spela på andra sidan Atlanten.

Mer läsning

Annons