Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd till psykvård efter knivattack

Annons

Gruppen som genomförde sinnesundersökningen har varit helt enig.

34-åringen var påverkad av en allvarlig psykisk störning, när han störtade in på restaurangen i Krylbo den 10 januari, beväpnad med en dolk.

Det finns risk för att 34-åringen begår nya allvarliga brott om han släpps fri och därför bör vården vara förenad med tvång.

34-åringen har själv inte velat ge någon förklaring till varför han högg restaurangägaren, som skadades allvarligt. Men 34-åringen har sagt att hans aggression byggts upp under lång tid.

Han kände sig förföljd och hade sovit med en dolk och ett samurajsvärd i sängen i flera dagar. I hans hem hittade polisen även en revolver.

34-åringen hade använt mycket amfetamin och dagen innan attacken rökte han hasch för att kunna sova.

Han har sagt att det var ett plötsligt infall som fick honom att springa in på restaurangen.

Restaurangägaren blev huggen i buken och i armarna. Han kommer aldrig att bli helt återställd. Läkaren betraktar det närmast som en lycklig slump att restaurangägaren inte avled av skadorna. Brottet rubriceras försök till dråp.

En annan anställd på restaurangen ingrep efter överfallet och slog 34-åringen med en stol. Han har sagt att 34-åringen måttade hugg även mot honom. Det bedömer tingsrätten som grovt olaga hot.

34-åringen har också dömts att betala skadestånd på 159 547 kronor till restaurangägaren.

Den anställde som ingrep är berättigad till 24 400 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons