Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jublar över den nya planen

/
  • Från början ville familjen Talonen bygga en konferens- och festlokal mellan huset och riksvägen, men stoppades av regelverket. Här ska istället bli gäst parkering med carport. Men först ska fjärrvärmen läggas dit ordentligt.
  • OBS   Reservbild
  • Den här gamla skolpaviljongen ska snyggas upp och göras om till en modern sovpaviljong med 22 bäddar samt ett mindre konferensrum. Den ska harmonisera helt med huvudbyggnaden och enligt planen vara färdig till nästa årsskifte.
  • Äntligen på väg framåt. Nu när nya detaljplanen är färdig för området, kan Mattias och Helena Talonen börja sin planering på allvar. Allra först ska de göra om byggnaden till vänster i bakgrunden till sovplatser för 22 personer samt ett litet konferensrum. De ämnar också snygga upp huvudbyggnaden och leta fram alla ursprungliga detaljer som försvunnit vid isolering och reparation genom åren.

Helena och Mattias Talonen jublar över att den nya detaljplanen för Hälla äntligen är färdig.
– Det känns som vi fått en julklapp i förväg, säger Helena.
– Det har varit en lång, lång, lång väntan, med ont i magen och allmän olust.
– Men nu är magen lugn igen och vi kan ta itu med det vi längtat efter i över ett år.

Annons

Sommaren 2009 köpte Helena och Mattias Talonen Hälla vandrarhem i Hedemora.

– Vi hade varit på jakt efter ett vandrarhem länge men hittade inget som var av rätt storlek och låg centralt, säger Mattias.

Så fick de nys om Hälla och blev störtförälskade i både byggnad och läge - väldigt centralt men ändå lite utanför.

– Vi har inte ångrat oss en enda dag, vi stortrivs och är jättenöjda allihop.

Familjen Talonen bor på halva övervåningen. Pappa Mattias har egen byggfirma sedan 23 år tillbaka och pendlar till olika jobb, mamma Helena är allt-i-allo på vandrarhemmet. Fyraårige Linus går i förskolan och Ante sex år, i förskoleklass.

– När hela familjer bor över här, brukar barnen vara med och leka med andra barn. Det har fungerat kanonbra.

Eftersom Mattias är snickarkunnig insåg han genast Hällas potential. Paret började spåna på olika lösningar, men valde att ta det lugnt, landa och se hur vandrarhemmet bar sig.

Det visade sig gå väldigt bra. Så bra att de 32 bäddarna inte räckte till.

– Vi har fått säga nej till cirka 500 gäster, vilket känns väldigt tufft, säger Mattias.

De flesta "stamgäster" kommer från annan ort men jobbar tillfälligt i Hedemora. Här övernattar också idrottslag, familjer, bröllops- och festgäster.

Den stora efterfrågan har fått Talonens att löpa linan ut.

– Redan innan köpet gick igenom kontaktade jag kommunen och fick ett positivt svar angående expansion, säger Mattias.

Men när det var dags att gå till handling lät det lite annorlunda. Regler, planer och allmänna bestämmelser satte käppar i hjulet.

– Vi har haft så mycket besvär med att få tillstånd, suckar Helena.

För att få göra ingrepp på fastigheten krävs ny detaljplan. På grund av tidigare verksamhet har fastigheten varit ämnat för allmänna ändamål, för stat eller kommun.

– Sedan har kommunen sålt fastigheten utan att ändra i detaljplanen, förklarar planingenjör Hanna Forslund.

Hon berättar att detaljplanen blev ett knepigt ärende då riksvägens närhet medför risk för olyckor med farligt gods och höga bullernivåer. Här passerar 9 000 fordon varje dygn.

– Vi hade ett flertal samråd med länsstyrelsen och räddningstjänsten innan vi hittade en bra planlösning.

Nu är den nya detaljplanen färdig och antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Den berör även grannfastigheterna som tillsammans blir 7 000 kvadratmeter yta.

Där ingår Hälla 2:3 som tillhör Hedemora Sotaren AB, Hälla 2:7 som är skolans paviljong, Hedemora 6:1 som är en grönyta längs Åkargatan samt Hälla 2:2 som är vandrarhemmet.

– Vi har köpt både skolans paviljong och grönytan för vår tänkta satsning.

Nu när fastigheten är klassad som bostad kan Talonens expandera. Men då uppstår nya problem.

– Vi hade tänkt bygga en större konferens- och festsal mellan huset och riksvägen, men det får vi inte för Boverket.

Så nu har familjen tänkt om igen. Festsalen får vänta ett par år, för att sedan uppföras på grönytan mot sotarens kontor.

Mot riksvägen kommer i stället gästparkering med carport att byggas så småningom. Och den gamla ved- och likboden på gården ska bli grill- och cafébyggnad.

– Det var tänkt till nästa sommar men det hinner vi inte, så det får bli till sommaren 2013 i stället.

Det som skyndar mest är fler sängplatser. Därför har Talonens köpt in grannfastigheten med den gamla skolbyggnaden.

– Vi har redan fällt en massa träd på gården så den blivit synlig.

Paviljongen ska snyggas upp och inredas. De tänkta 26 rummen blir i stället 22 med handikappanpassning.

– Vi ska renovera så att paviljongen harmoniserar med huset. Vi hoppas komma i gång i vår och ha den klar till årsskiftet.

I väntan på att få bygglovet beviljat installerar de fjärrvärme. Pellets är för opraktiskt tycker de. Elen tar de från vindkraft.

– Vi försöker tänka på miljön.

De renoverar inomhus - målar, spacklar och fixar. Det man inte kan, får man lära sig menar Helena som har många uppdrag i huset.

– Här är det bara att snurra på kepsen och byta roll. Det känns jättebra.

Mer läsning

Annons