Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blåser nytt liv i orkestertraditionen

/
  • Solvarbo Ravinorkester. Medlemmarna i Solvarbo Ravinorkester samlade för övning. Främst Lena Jansson, dragspel, Kristina Hammarström, trumpet, Mattias Bertilsson, kontrabas, Anna Frithioff-Johansson, trumpet, Sara Murars, tvärflöjt. Mellanraden Torbjörn Fransson, eufonium, Gunnel Fransson, fiol, Göran Furé, dragspel. Bakre raden Karl-Erik Karlsson, altsaxofon, Hans Erlandsson, dragspel, Ingemar Fransson, klarinett. På bilden saknas Ulf Titz, Jan Rosendahl, Anders Fransson och Kjell Mårtens.

Annons

Orkestern startades för tre år sedan till invigningen den rustade Kvarnbron.

- Jag blev tillfrågad att spela vid invigningen och jag tyckte det skulle vara kul att sätta ihop en orkester från byn, förklarar Hammarström.

Själv bor hon i Västerås där hon är trumpetlärare och orkesterledare. De andra i Solvarbo Ravinorkester spelar i olika orkestrar och då går det bra att samlas bara någon enstaka gång och öva. Hon har själv spelat i många olika sammanhang, såväl i symfoniorkester som dansband.

- Senast vi spelade var vid Solvarbo marknad 1 oktober, berättar hon när tidningen besöker orkesterns övning i Solvarbo bystuga på måndagskvällen.

Den 22 juli spelar orkestern vid båthamnen i Gustafs under Gustafsdagarna och den 12 augusti blir det spelning på Åsgårdarna i Säter, ett inslag i Historisk vecka.

Det är en blandad repertoar som bjuds och orkestern har också en lite speciell sättning med flöjt, klarinett, saxofon, dragspel, trumpet, fiol, eufonium, elgitarr, kontrabas, keyboard och slagverk.

Orkestern består av en blandning av folk med lite olika bakgrund som har musiken som hobby, förutom Kristina Hammarström som jobbar med musik.

Här finns bland andra före detta landslagstjejen i längdskidåkning och triathlon, Anna Frithioff-Johansson.

Solvarbo Ravinorkester har sett till att en gammal orkestertradition i Solvarbo väckts till liv. I Sven Sjöbergs bok Vår by finns ett helt kapitel om Solvarbo musikkår, som startade 1904 och spelade under många år och blev populär även utanför hembyn. Redan innan 1904 hade det dessutom funnits bland annat en sextett i byn.

I boken räknar Sjöberg upp namn på åtta personer som fanns med i musikkåren från 1904 fram till 1935, Emil Fransson, Leander Matsson, Viktor Fransson, Klas Karlsson, Alfred Johansson, Johan August Eriksson, Viktor Matsson och Karl-August Fransson.

I Solvarbo Ravinorkester ingår Karl-Erik Karlsson och hans morfar var just Alfred Johansson som var en av medlemmarna i Solvarbo musikkår.

Mer läsning

Annons