Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dan Eliasson slutar som rikspolischef – blir chef för MSB: "Klokt och nödvändigt"

Rikspolischefen Dan Eliasson från Garpenberg avgår. Han blir istället generaldirektör för MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons
Dan Eliasson.

Regeringen beslutade på onsdagen att utse Dan Eliasson, uppvuxen i Garpenberg i Hedemora kommun, till chef för MSB.

"Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag", säger Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Läs även: [+] Polisförbundet i Dalarna välkomnar Eliassons avgång: "Han tog på sig ett omöjligt uppdrag"

Eliasson blev rikspolischef i januari 2015, när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet. I pressmeddelandet säger han:

"Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits."

Läs även: Svarar på klingande dalmål

Läs även: Musiken är rikspolischefens ventil

Lena Nitz, Polisförbundets ordförande, säger att beslutet var "klokt och nödvändigt".

– Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Det är därför ett klokt och nödvändigt beslut, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs även ledaren: Rätt att Dan Eliasson lämnar som polistopp – men varför ska han få ny tung post?

I pressmeddelandet konstaterar förbundet att de länge varit kritiska till hur omorganiseringen genomförts och att de och myndighetsledningen vid flera tillfällen kommit på kant med varandra. Under senaste året har dock samtalsklimatet blivit bättre, skriver de.

– Det påbörjade arbetet med att uppvärdera polisyrket måste nu fortsätta. Lönerna måste höjas, arbetsmiljön och ledarskapet måste förbättras. Först då kommer vi att bli fler poliser och resultaten förbättras. Det är jag övertygad om att den som blir nästa rikspolischef är medveten om, säger Lena Nitz, som även passar på att önska Dan Eliasson lycka till i framtiden.

– Att vara rikspolischef är ett enormt svårt jobb. De senaste åren har varit en extra tuffa och stormig tid. Jag önskar honom allt gott på sitt nya uppdrag. 

Mer läsning:

Rikspolischef Dan Eliasson i blåsväder: Ska ha brutit mot säkerhetsregler

Dan Eliassons beslut stred mot förordningen – åklagaren inleder dock ingen förundersökning

Mer läsning

Annons