Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Countermine i muthärva

Annons

Det visar en hemlig revisionspromemoria som Dagens Industri tagit del av.

Countermine, med förre Skandiadirektören Björn Wolrath på ordförandeposten, sparkade i måndags sin vd Christer Bergquist. Orsaken var dels bolagets djupa ekonomiska kris och dels hans inblandning i ifrågasatta utbetalningar i Libyen, enligt tidningen.

Den brittiska advokatbyrån Charles Russell har på bolagets uppdrag utrett de misstänka mutorna. Slutsatsen är att Christer Bergquist hela tiden vetat att utbetalningarna varit utanför kontraktet.

- Det är fullständigt befängt, säger Christer Bergquist till Dagens Industri.

Affären som granskats var minröjningsprojektet Ras Lanuf, som var nära att gå i stöpet efter att Christer Bergquist i en intervju kallat Libyen för "diktatur" och talat om "utbredd korruption". Men med en bil till rätt person, som namnges i rapporten så gick affären i hamn.

Christer Bergquist, som varit VD i Countermine sedan i juni 2007 har tillfälligtvis ersatts av Johan Kihl, som är styrelseledamot sedan april 2008.

Countermine Technologies har sedan 1989 bedrivit utveckling av minsaneringsutrustning och man förvärvade konkurrenten Scanjack 2009 som var i djup kris efter en misslyckad börsintroduktion följt av finanskrisen.

Mer läsning

Annons