Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksägare fälld för diskriminering av romer

Annons

Butiksägaren dömdes till 60 dagsböter och han ska också betala skadestånd till de fyra romerna för den kränkning de utsatts för. Två av dem får 20 000 kronor var och de andra får 15 000 kronor var. Skillnaden i skadeståndsbelopp beror på att två av dem nekades att komma in i butiken två gånger, de övriga en gång.

Rättegången tog två dagar att genomföra och det var långa och invecklade vittnesmål från samtliga inblandade. Mannen dömdes mot sitt nekande då han menade att kunderna avvisats för att det var dags att stänga butiken för en timmes lunch. När kunderna kom tillbaka efter lunchen släpptes de inte in på grund av aggressivt och hotfullt uppträdande.

Men rätten bedömde de fyra romernas samstämmiga beskrivning av vad som inträffat som mer trovärdig. Deras romerska bakgrund var det som var orsaken till att de inte fick handla i butiken. Butiksägaren hade tidigare haft romer som kunder och då inte fått något sålt utan istället misstänkt att han blivit bestulen.

Butiksägarens dotter var också åtalad men det ogillades av tingsrätten. Dottern var inte anställd i butiken eller på annat sätt engagerad i rörelsen och kan därför inte åtalas för olaga diskriminering.

Mer läsning

Annons