Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brå effektiviseras till hösten

Annons

Egentligen skulle omorganiseringen vara klar nu, men semestertider gör att saker och ting skjuts fram i tiden. Gamla Brå finns kvar med Jonas Carlgren (m) som ordförande, fast mest på ett formellt plan. Carlgren vill inte vara med längre. Vem som blir ny ordförande är inte klart ännu, kanske blir det Ingvar Damm som leder arbetsgruppen.

- Det finns redan massor av bra organisationer och människor i Hedemora, så vi ska inte uppfinna hjulet igen, utan snarare få in dem i rådet och få till ett bättre samarbetet, säger Ingvar Damm.

- Vi måste arbeta fram mer riktlinjer så att vi kommer i fas med polisen, forsätter han.

Riktlinjerna innebär bland annat att man upprättar ett schema på årsbasis för alla evenemang och festivaler där polisen behöver närvara. Som det ser ut nu har polisen hamnat på efterkälken och haft svårt att planera sin bemanning.

Med i arbetsgruppen finns Mikael Gustavsson, polis i Avesta och bosatt i Hedemora. Han har arbetat i Hofors där Brå utvecklat en framgångsrik modell.

- I Hofors har man haft en anställd samordnare och delat upp rådet i två avdelningar, ett strategiskt råd och ett operativt, säger Jan Olsson från kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

- Och det är något åt det hållet vi vill här i Hedemora. Men det är en budget fråga. Ingen har det som tjänst nu, det är något som ligger över så att säga.

En idé är att man delar tjänsten med Avesta.

Vilken typ av brottslighet är mest problematisk i Hedemora?

- Droger, utan tvekan. Vi har ju haft en manifestation mot droger och i juni skrev skolungdomar på en namnlista där de tog ställning mot droger, säger kommunalrådet. Han anser att information på bred front och mer arbete på fältet är metoderna som bäst förbygger användandet av droger.

Fakta: Brottsstatistik & Brå

2006 begicks 1366 brott i Hedemora, varav 296 var brott mot person.

Färsk rapport från Brå visar att antalet anmälda brott i hela Sverige ökat med nio procent det första halvåret av 2007.

Brottsförebyggande rådet arbetar för att minska brottsligheten genom att ta fram fakta om brottslighet och brottförebyggande arbeta och sprida kunskapen. De arbetar på uppdrag av regeringen och samarbetar med andra myndigheter och organisationer.

Mer läsning

Annons