Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok om Västerbys historia

/
  • Redaktören. Margareta Söderström sålde gården i Västerby för några år sedan och bor i Hedemora. Det blev för dyrt att ha den som sommarstuga.  Foto: Staffan Alberts
  • Vackra Västerby. En av få oskiftade byar i Sverige.  Foto: Sten Perers

Annons

Sedan 1999 har studiecirkeln träffats en gång i månaden under vinterhalvåret. Det blev mycket material insamlat och man tvingades göra vissa avgränsningar. Gruppen beslöt att dra ett streck vid 1900-talets början, med vissa undantag. Boken är uppdelad i två delar. Den första tar upp byns alla hus, med fakta och bilder. Den andra delen är en historisk tillbakablick. Vad hände till exempel när det blev laga skifte på 1950-talet.

- Det har varit hemskt mycket jobb med boken, säger Margareta Söderström och pustar.

Hon har redigerat allt material själv och skriver ut boken på en vanlig skrivare i sitt hem i Hedemora. Det blir ungefär tre böcker i timmen, och till boksläppet på tisdag ska det finnas minst 200 exemplar.

Men det har varit ett roligt arbete, berättar Margareta. Hon har letat sig tillbaka i tiden och börjat fundera över barndomen.

- Vi var en stor grupp barn, som lekte massor av kreativa leker, bland annat föregångaren till burken, som hette vinken.

Som alla andra jordbrukssamhällen har Västerby genomgått dramatiska förändringar under 1900-talet. I boken kan man läsa att det 1932 fanns 380 kor. Knappt 70 år senare fanns inte en ända kvar.

"Vid storskiftet 1817-19 fick 54 stycken jordägare i Västerby i medeltal 12 skiften var... Trots försök till sammanläggning genom byten och köp var läget i början av 1950-talet sådant, att något genomgripande måste göras." Skriver Gunnar Brandts i kapitlet om laga skifte.

Det flesta byarna runt om i landet drogs med i rationaliseringen i början av 1800-talet, men Västerby förblev oskiftad och därför är byn intakt än idag.

- Upp emot Siljan finns liknande byar. Det måste vara de envisa Dalkarlarna, säger Margareta Söderström.

Västerby ligger runt sjön Lushavet. Sjön ligger på åsen, vilket innebär att den är djup och saknar frånrinning. Avloppen från bondgårdarna, det vill säga kopiss och dylikt rann rakt ner i sjön.

- Den var väldigt smutsig i sjön. Det fanns blodiglar och rudorna var alldeles bruna, säger Margareta Söderström.

Studiecirkeln har inte bara handlat om att samla in material och skriva en bok. Det har varit socialt, och många har fått tillfälle att på ålderns höst gå igenom sitt liv, berättar Margareta Söderström.

Mer läsning

Annons