Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bisvärm invaderade Hedemora

/
  • Drottningdoft. Bina samlas på utsidan av hinken. Troligen finns drottningen därinne eftersom arbetsbina följer hennes doft.  Foto: Staffan Westerlund
  •  Foto: Staffan Westerlund
  • Ihopsamlade. Eva-Lena Wigge beger sig hemåt med hinkarna fulla av bin.  Foto: Staffan Westerlund
  • Bisvärm. På onsdagseftermiddagen fylldes plötsligt hela Hökartorget av svärmande bin. Någon fara för stadens flanörer var de dock inte eftersom svärmande bin inte är särskilt stridslystna. Bina togs om hand av en av traktens biodlare.  Foto: Staffan Westerlund

Annons

- Om inte bidrottningen har tillräckligt med plats för att lägga ägg börjar bina svärma, förklarar biodlaren Eva-Lena Wigge som ryckte ut på onsdagseftermiddagen för att ta hand om de ovälkomna besökarna.

En varningsklocka för biodlare är om bina flockas kring kupan. Då vet man att de är på väg att bilda en ny koloni. Bina gör helt enkelt en ny drottning. Drottningägg skiljer sig inte från arbetarägg till en början. Bina väljer ut ett ägg som matas med extra näringsrik föda.

Trångboddhet är en anledning till att bina gör en ny drottning, men det kan också vara för att den gamla börjar bli trött och hängig.

En spanare skickas iväg för att hitta en lämplig plats att starta en ny koloni på. I det här fallet föll valet på en buske vid Hökartorget till många flanörers förskräckelse.

- Men det är ingen fara för svärmande bin är inte stridslystna, säger Eva-Lena Wigge.

Efter att Eva-Lena skrapat ner bina i hinkar och farit hem till sin gård med dem tystnade surret i buskarna. Bina följer sin drottning som de känner igen på lukten. Antingen flyger eftersläntrarna hem till Eva-Lenas drottning eller så vänder de tillbaka till sin ursprungliga kupa.

Enligt 21 kapitlet andra paragrafen i Byggningabalken från 1736 tillfaller bina fastighetsägaren: "Hittar man bi å egen bolstad, eller den han äger lott i; vare hans som hitte." Nu har väl inte kommunen något intresse av att vara biägare. Enligt samma paragraf övertar istället den som tar hand om dem ansvaret för bina.

- Jag ska ringa runt biodlarna i trakten och kolla om någon vill ha dem, säger Eva-Lena Wigge.

Mer läsning

Annons