Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket satsar på barnlitteratur

/
  • En summering av biblioteksåret 2009 visar att användningen av digitala medier ökat markant. Här spelar Rakel Trogen, Hanna Johansson och Johanna Ehnvik dataspelet Moviestar Planet.
  • Erika Vestlund studerar sociologi vid högskolan, men använder biblioteket som läsesal.
  • Gun-Marie Bergström menar att det är viktigt att satsa på barn- och ungdomslitteratur.

Annons

Utlåningen av böcker i kommunen ligger fortfarande något över riksgenomsnittet, men det har minskat något under 2009. 2008 lånades 8,9 böcker per invånare och det sjönk till 7,2 under 2009. Detta gäller för de 4800 som är aktiva låntagare. Billiga och lättillgängliga pocketböcker tros ha bidragit till siffrorna.

Ett undantag gäller dock tidskrifter, som ökat i utlåning.

- Det gäller speciellt tidskrifter om hem och hushåll, hobby, teknik och historia. Det har blivit dyrt med tidningar och folk lånar gärna hem, berättar Gun-Marie.

Förutom böcker disponerar biblioteket även ljudböcker, film och musik på cd-skivor. Film, ljudböcker och så kallade daisy-böcker (speciellt uformade ljudböcker för handikappade) har ökat. Däremot har musik på cd minskat.

- Det beror säkerligen på kanaler som spotify och nedladdning, säger Gun-Marie.

Vad som däremot ökat markant är antalet digitala besök. Via hemsidan kan allmänheten reservera, göra omlån och söka i katalogen. Hit räknas även sökning på artiklar och digitala tidsskrifter samt släktforskning. Det trådlösa nätverket används flitigt. Många som studerar på distans använder sig av biblioteket.

Sammantaget har den digitala användningen på ett år ökat med 65 procent. Det bidrar även till att utlåningen minskar.

- Spontanlånen blir färre eftersom man inte är på plats och kan ta del av boktips som finns inne i biblioteket. Det finns även digitala boktips, men de har inte samma genomslagskraft, säger Gun-Marie.

Innebär den digitala utvecklingen att bibliotekets roll i samhället förändrats?

- Biblioteket har fler uppgifter. Förutom att göra litteratur tillgänglig är det viktigt att hjälpa barn och unga att hitta god litteratur. Men vi har även en demokratisk och folkbildande funktion. Tillgång till databaser och information på nätet ska finnas för alla oavsett inkomst.

Tyvärr lånas det även mindre barnlitteratur och förskolan besöker inte biblioteket i samma utsträckning som tidigare. Några klara orsakssamband har biblioteket inte kunnat finna i sina analyser, men Gun-Marie har en del idéer om vad det kan bero på.

- Filialerna i Långshyttan och i Vikmanshyttan har lagts ned och där lånades det mycket barnböcker. Att förskolan inte besöker oss lika ofta kan bero på strängare regler om bilåkning. Personalminskning har gjort att det råder personalbrist och att det inte går att undvara personal. Men det är bara en hemmagjord teori. Vi önskar att fler barn kommer hit, vi har en fantastisk barnavdelning.

De satsar på barn- och ungdomslitteratur eftersom de vill vända sig till de som inte har samma makt att själva utforma läsevanor. En ny barnboksbibliotekarie är ett konkret exempel på satsningen. De arbetar även aktivt med att vända sig till barn och föräldrar.

Den första kontakten tas redan vid barnavårdscentralen då föräldrar kontaktas för att inspirera till barnets kommande läsvanor. I det mötet ingår även en gratis bok. Samma uppvaktning äger rum när barnet är sex år.

Fakta: Lokala och regionala förutsättningar för kunskapssamhället

Undersökningen om bibliotekens verksamhet görs av Statens Kulturråd. Rapporten heter "Lokala och regionala förutsättningar för kunskapssamhället" och omfattar hela riket. Den sammanställs varje år med särskilda rapporter för län och kommuner. Rapporteringen har pågått i fem år och resultaten mäts mot tidigare mätningar.

Frågeställningar som rapporten undersöker rör bibliotekens tillgänglighet, besöks- och lånefrekvenser, digital aktivitet, barn- och ungdomsaktivitet, digitala media, kostnader och skolbibliotek.

Se mer på www.biblioteksforeningen.se

Mer läsning

Annons