Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevattningsförbud: "Nivåerna långt under det normala"

Just nu råder bevattningsförbud på flera ställen i Hedemora kommun. "Vi vill vara ute i god tid innan det blir riktig kris", konstaterar Sandra Sjögren, VA chef på Hedemora Energi AB.

Annons

Från och med torsdagen den 25 maj och fram till den 30 september råder det bevattningsförbud i Garpenberg, Smedby och Stjärnsund i Hedemora kommun.

Anledningens är enligt Hedemora Energi SMHI:s prognos som säger att sommaren 2017 kommer att bli fattig på nederbörd.

Det kommer att bli en nederbördsfattig sommar, konstaterar SMHI. Nu har bevattningsförbud införts på flera platser i Hedemora kommun.

Grundvattennivåerna ligger redan nu långt under det normala för årstiden, detta på grund av att perioden oktober 2016 - mars 2017 varit fattiga på nederbörd med en torr höst och en snöfattig vinter.

Under denna period brukar grundvattennivåerna normalt återhämta sig. Nederbörd som kommer under april-september tas till största del upp av växtlighet och når därför inte grundvattnet.

– Vi är väldigt beroende av att det kommer större nederbördsmängder framöver, men SMHI:s prognoser visar att sommaren 2017 även den kommer att bli fattig på nederbörd. Därför vill vi vara ute i god tid med det här bevattningsförbudet innan det blir riktig vattenkris, säger Sandra Sjögren, VA chef på Hedemora Energi AB.

Bevattningsförbudet gäller alla som är anslutna till kommunalt vatten i kommunerna.Även näringslivet uppmanas att vara sparsamma med vattnet så långt det är möjligt.

Det här innebär bevattningsförbudet:

• Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare.

Tips! Du får använda vattenkanna, men vattna sparsamt. Samla gärna upp regnvatten och använd för att vattna med.

• Du får inte fylla din pool med dricksvatten.

Detta gäller även uppblåsbara pooler, spa-bad och badtunnor. Du som har en nedgrävd pool får fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa. Bada istället i simhall eller badsjöar.

• Du får inte tvätta bilen med högtryckstvätt eller vattenslang.

Tips! Tvätta istället bilen på en automattvätt som har ett återvinningssystem för vatten. Var sparsam med antalet biltvättar.

• Du får inte använda högtryckstvätt för att tvätta fasader, altaner eller liknande.

Källa: Hedemora Energi

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons