Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal i Långshyttemordet skjuts fram: "Försvararna måste hinna läsa 5 000 sidor förundersökning"

Artikel 19 av 81
Mordet i Långshyttan
Visa alla artiklar

Elva personer skulle ha åtalats för olika typer av inblandning i Långshyttemordet om några dagar.
Nu flyttas åtalet fram, för att advokaterna ska hinna läsa den ovanligt stora förundersökningen.
– De har ett digert material att ta sig igenom, säger åklagaren Johan Knies.

Annons

Kvinnan i 60-årsåldern hittades död i ett vattenfyllt gruvhål vid Rällingsbergs gruva i Långshyttan i mitten av juni i år.

Förundersökningen om Långshyttemordet, då en kvinna i 60-årsåldern som bodde i Borlänge mördades, är ute på så kallad slutdelgivning.

Det innebär att de misstänkta, tillsammans med sin försvarare, får gå igenom materialet och har möjlighet att begära ytterligare utredning.

Kammaråklagare Johan Knies, som leder utredningen tillsammans med Olle Sohlberg, hade som ambition att väcka åtal senast fredag den 4 november.

Men eftersom förundersökningen är över 5 000 sidor lång, och de elva misstänktas försvarare fick ta del av den i måndags, har Johan Knies skjutit på åtalsdatumet och begärt omhäktningar för de åtta misstänkta som sitter häktade.

– Försvarana har ett digert material att ta sig igenom och de måste få skäligt rådrum att göra det. Jag har bedömt att det tar två veckor, sedan får de säga till om de behöver mer tid och de får också säga till om de tycker att de har fått för mycket tid. Men ingen har sagt någonting än, säger Johan Knies.

LÄS ÄVEN: Häktad för medhjälp hade offrets telefon efter mordet

Försvarana har i nuläget fram till 14 novemer på sig, och Knies räknar med att kunna väcka åtal senast 18 november.

– Jag har alltid det skyndsamhetskravet på mig och får inte förhala någonting, eftersom personer sitter häktade. Men även jag måste få tid på mig att utforma stämningsansökan.

Rättegången ska, enligt Knies, under alla omständigheter kunna inledas den 21 november.

LÄS ÄVEN: Nya brottsmisstankar mot häktade för Långshyttemordet

Att en förundersökning av den här typen kommer upp i 5 000 sidor är ovanligt.

– Det här är bland de större utredningarna som jag har haft. I ekobrottsmål brukar man lätt komma upp i 5 000 sidor, utan att anstränga sig. I de målen brukar förundersökningar handla om hur många flyttkartonger med material det blir, eftersom det är fråga om bokföring och årsredovisningar, säger Johan Knies och fortsätter:

– Men i ett sådant här ärende är det ovanligt. Samtidigt har vi elva misstänkta - bara tömningen av innehållet i deras telefoner är på 2 500 sidor. Idag finns mycket information i en mobiltelefon. Och det måste vara med i utredningen, men det kanske inte har någon större betydelse. Av allt det kommer jag bara att använda en bråkdel.

Av åtta häktade är sex personer misstänkta för mord och två personer misstänks för medhjälp till mord.

– Det lutar åt att samtliga av de sex mordmisstänkta kommer att åtalas för mord i första hand. Det är möjligt att jag tar med alternativa påståenden för några av dem, som medhjälp till mord. Men det vet jag inte än och det är därför den här tiden behövs.

Tre personer är sedan tidigare försatta på fri fot men misstänks fortfarande för brott.

Två kvinnor är misstänkta för att ha tigit om mordet medan en man som släpptes i början av oktober fortfarande är misstänkt för medhjälp till mord.

LÄS ÄVEN: En person försatt på fri fot

LÄS ÄVEN: Så säger Leif GW Persson om Långshyttemordet

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

Alla artiklar i
Mordet i Långshyttan
Annons