Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

73-åring får långt att gå från bussen

/
  • Erik Jonsson, 73, och sambon Åsa får problem i sommar då de måste gå fyra kilometer hem när de varit i stan.

Annons

- Får man svära? undrar han och berättar hur maktlös han och sambon känner sig inför sommartidtabellen, som komplicerar deras vardag.

Linje 18 som trafikerar sträckan Hedemora/Garpenberg är ingen skolbuss. Men den bygger i alla avseenden på barn och ungdomars möjlighet att ta sig mellan hem och skola. Följaktligen anser inte Hedemora kommun att det finns skäl att låta bussen gå lika ofta - och lika långt - när skolan har sommarlov, eller andra lov för den delen. Dagens elva turer Hedemora-Garpenberg bantas till sex med start 16 juni. Och av dagens fem resor som går hela vägen tillbaka till Herrgården, där Erik och Åsa Jonsson bor, återstår i sommar en. Den återresan från stan går kvart över sju på morgonen.

- Jag var in på kommunen och frågade varför de gör så här och jag tyckte allt de sa bara var negativt "det är för lite underlag" och sånt, dundrar Erik Jonsson.

Hur är det med underlaget, trafikbeställare Mats Aronsson?

- Nja, det är ju så att det är i grund och botten skolskjuts det handlar om, även om linje 18 inte är någon "ren skolbuss". Det har sett ut så här i några år och faktum är ju att om man skulle behålla alla linjer året om, skulle det bli väldigt många tomåkningar, säger Mats Aronsson.

Den kraftiga sommarbantningen av linje 18 sparar en slant åt kommunkassan.

- Jag törs inte svara på hur mycket, men det är ju milen det handlar om, säger Aronsson.

När det gäller frågan om inte kommunen bör kunna erbjuda sina invånare en rimlig möjlighet att åka både till och från stan under veckorna, är svaret krasst.

- Ja, vilket ansvar har kommunen egentligen? Den plats man bor på är ju inget handikapp utan något man väljer själv, och i perioder är det sämre service.

Trafikplanerare Ann-Sofie Holgersson på Dalatrafik har en annan syn på bussförbindelserna i Dalarna.

- Det är väl ingen bra trafiksituation det här, och det ser likadant ut överallt på somrarna utom i Borlänge och Falun.

Holgersson konstaterar att Dalatrafik inte fattar några egna beslut om bussresornas omfattning.

- Det är Hedemora kommun som har önskat ett oförändrat trafikutbud i sommar.

Sommartidtabellen dimper ner i brevlådorna första veckan i juni. Men redan nu går det att ladda ner tabellerna från Dalatrafiks hemsida.

Mer läsning

Annons