Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2006 ett ekonomiskt toppår

/
  • Tillfälligt klirr i kassan. Gott om pengar i kommunen ifjol men 2007 ser det däremot dyster ut.

Annons

Årsredovisningen som presenterades i går, visar att 2006 var något av ett ekonomiskt toppår för Hedemora kommun. Trots ovanligt dyra investeringar som ombyggnaden av Gussarvsgatan, nya trygghetslarm för äldre och renoveringen av Vasahallen.

- En del av överskottet hade vi räknat med i budgeten, berättar kommunens ekonomichef Sven Jansson.

Men 2006 var också ett år som bjöd på positiva överraskningar. Till exempel blev skatteintäkterna högre än vad prognosen hade sagt. Kommunen behövde inte ta det lån som fanns med i budgeten. Andelen i Kommunernas hus i Falun såldes eftersom Kommunförbundet gick upp i Region Dalarna.

- Det är ett antal faktorer som påverkat positivt, men det är sådant som bara händer en gång, säger Sven Jansson.

Tack vare att det blev pengar över förra året, kan 16 miljoner kronor delas ut till Hedemorabostäder. För den summan kan bostadsbolaget lösa en del av sina dyra lån.

I årsredovisningen för 2006 framgår det också att Hedemora kommun har en del tillgångar. Mark, byggnader, maskiner och andra inventarier är tillsammans värda 302 miljoner kronor.

Tyvärr ser det inte lika ljust ut framöver. Skatteutvecklingen 2007 blir sämre än beräknat och den styrande alliansen Svempa, har inga stora marginaler i sin budget.

Därför måste kommunledningen skyndsamt ta fram ett sparpaket.

Mer läsning

Annons