Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora och vintersport

Annons

Svar till vintersportvänner:

Hedemoras utbud av vinteridrott bygger, liksom hela kultur- och fritidsutbudet, på nära samarbete med föreningar och byalag, det vill säga idealitet i kombination med kommunalt stöd.

Budgeten för kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde har minskat med 10-11 miljoner kronor under de senaste tio, tolv åren. Det innebär inte att önskemål om nya verksamheter har avtagit, vilket den senaste tidens insändare vittnar om.

Det försöker vi lösa genom nya driftformer för anläggningar och verksamheter samt löpande effektiviseringar där den genomgående tanken bygger på ökat engagemang från brukare och föreningar. Vi tycker också att det hittills varit en lyckad lösning.

I stort sett alla verksamheter finns kvar, dessutom ett antal nya, trots kraftigt ändrade budgetförutsättningar. Hedemora erbjuder i dag följande utbud av vinteridrott:

Två ishallar i Hedemora och Långshyttan, där allmänheten garanterat kan åka skridskor varje dag under perioden 15 september till 10 mars.

Naturspolade isbanor i Garpenberg, Vikmanshyttan, Smedby, Nibbleåsen, med hjälp av byalag och föreningar. Vid Vasahallen spolas banan genom skolans försorg.

Konstsnöanläggning på Brunnsjöberget med utbyggda motionsspår.

12 stycken uppspårade skidspår med spårlängder från elljusspår på cirka 2,5 km till långspår som Långshyttan-Trylännet på 35 km och Djupdalsvägen, 24 km.

Alpin anläggning i Garpenberg.

Gröna milen, uppskyltad slinga, 10 km, som lämpar sig väl för gå-lunka-löp även vintertid.

Dessutom finns flera personer, entusiaster som av eget intresse spårar skidspår. Se aktuell spårinformation på vår hemsida www.hedemora.se.

Beträffande Nibblebacken så upphörde verksamheten där i slutet av 1980-talet på grund av flera gröna vintrar i följd. Hedemora slalomklubb köpte sedan Kartjärnsbacken med 600000 kronor i bidrag från Hedemora kommun. Tyvärr tvingades verksamheten slå igen, efter gröna vintrar på 1990-talet.

Fritids- och turistnämnden tog ett beslut i slutet av 1990-talet om att riva alternativt sälja Nibblebacken. Motivet var främst de gröna vintrarna och säkerhetsskäl. Beslutet har nu verkställts av serviceförvaltningen.

Kommunens satsning på alpin verksamhet sker nu via stöd till Garpenbergs slalomklubb.

Kultur- och fritidsnämnden kommer att fortsätta utveckla vårt kultur- och fritidsutbud tillsammans med föreningar och byalag.

Beträffande ytterligare satsning på vinteraktiviteter är vi beredda att positivt pröva alla initiativ inom ramen för våra resurser. Ni som har idéer om detta - välkommen att kontakta kultur- och fritidsförvaltningen.

Vi kommer också att ta upp det ökade intresset för vinteraktiviter i 2007 års budget.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN SVEN-OLOF ALMQVIST, ORDFÖRANDE KJELL ROSÉN, FÖRVALTNINGSCHEF

Mer läsning

Annons