Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora marknad flyttar

/
  • Roar sig. Det blir marknad i Hedemora även i år, men den flyttas till Hökartorget med omnejd. Foto: JOHAN KÄLLS/Arkiv

Annons

Från och med i år kommer Hedemora marknad som pågår den 12-13 maj att hålla till på och kring Hökartorget. Marknadsstånd kommer att finnas längs hela Ämbetsgatan ner till Stora torget och eventuellt även i Apoteksparken om vädret tillåter.

Det är inte bara på grund av Åsgatans nya utformning som marknaden flyttar utan även för att bemöta önskemål från köpmännen på gatan som gärna ser att marknaden håller till någon annanstans.

Hedemora marknad har funnits i ett trettiotal år och Åsgatan har varit skådeplatsen för knallarnas verksamhet under nästan hela denna tid.Men Hökartorget med omnejd är långt ifrån oprövad mark för kringresande krämare. Hökartorget heter så för här stod hökarna (ett äldre ord för livsmedelshandlare) från Stockholm under marknadsdagarna. Hantverkare kallades förr ämbetsmän, där av namnet på Ämbetsgatan.

Hedemora har en lång marknadstradition. De första kända marknadsprivilegierna utfärdades redan 1587 av Johan III. Marknaden i Hedemora var länge en av de viktigaste i hela landet.

STAFFAN WESTERLUND
staffan.westerlund@daltid.se

Mer läsning

Annons