Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora får 35 av regeringens plusjobb

Annons

I regeringens budgetproposition utlovas ett antal så kallade plusjobb som ska fördelas över hela landet.

Nu är det klart att 700 av plusjobben hamnar i Dalarna och 35 av dem i Hedemora.

- Många jobb har försvunnit från den offentliga sektorn genom åren och rent allmänt kan man säga att plusjobben ska handla om arbetsuppgifter som tidigare dragits in eller som på något sätt kan öka servicen till allmänheten, säger Kjell Bergqvist.

Redan 2006 ska plusanställningarna vara igång vid kommuner och myndigheter runt om i landet och i Hedemora för arbetsförmedlingen just nu diskussioner med arbetsmarknadsenheten och de fackliga organisationerna.

- Vi har bildat en grupp som tittar på vilka arbetsuppgifter som kan bli aktuella. Just nu håller vi på och samlar in information från de olika förvaltningarna om vilken typ av jobb det skulle kunna handla om, säger Hans Pernsjö, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

Några exempel på arbetsuppgifter som skulle kunna passa är enligt honom renhållning av turist- och besöksmål som Husbyringen, underhåll av skidspår och andra idrottsanläggningar och stödinsatser till äldre.

- Det kan till exempel handla att äldre som än så länge inte har någon hjälp från kommunen men behöver hjälp att bära hem saker från affären eller liknade. Men viktigt att poängtera är att det ska handla om ett komplement till de ideella föreningarnas insatser. Jobben ska inte ta över deras insatser, säger Pernsjö.

Kjell Bergkvist är också noga med att påpeka att plusjobbarna inte får ersätta anställda som nyligen sagts upp på grund av nedskärningar. De fackliga förbunden får en viktig roll i anställningsförfarandet och i skapandet av plusjobben.

- Det är arbetsgivaren och fackförbunden som slutgiltigt bestämmer vilka arbetsuppgifter det kan komma att handla om. Lönerna kommer att vara avtalsenliga och förhandlas fram mellan fack och arbetsgivare, säger Kjell Bergkvist.

De som kan bli tänkbara kandidater för plusjobben ska ha varit långtidsarbetslösa och inskrivna vid arbetsförmedlingen i minst två år. Totalt handlar det just nu om ett 120-tal personer i kommunen men siffran kan ändras med tiden.

- Det här ger långtidsarbetslösa en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och få färska referenser. Det är ett sätt att rusta den arbetskraft som finns. Som mest kan plusjobben ge en två år lång anställning och det handlar om visstidsanställning, säger länsarbetsnämndens direktör Michael Leufkens.

Mer läsning

Annons