Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD utreder om polis får säga idiot

Annons

Får en polis säga "jävla idiot" till en bilist? Frågan blir ett fall för Högsta domstolen sedan riksåklagaren nu fört det intrikata fallet till högsta instans.

Tidigare har hovrätten i Göteborg friat polisen.

Det var en sommardag 2005 som en bilist körde mot rött i centrala Göteborg och en polis tycket sig ha rätt att tillrättavisa föraren på detta sätt. Vad polisen då inte fått klart för sig var att ljussignalerna var ur funktion och att föraren liksom andra bilister väntat i tio minuter innan han valde att trotsa rödljuset.

Åklagaren valde att åtala för förolämpning och tingsrätten fällde polismannen som dömdes till 40 dagsböter. Hovrätten för Västra Sverige friade dock polismannen på den formella grunden att åklagaren inte hade rätt att åtala för brottet förolämpning. Därför kunde åtalet inte prövas.

Riksåklagaren (RÅ) anser den lagtolkningen felaktig, skriver Göteborgs-Postens nätupplaga och RÅ vänder sig därför till HD.

"Målet kan visserligen anses gälla en ganska speciell fråga. Just för frågan om offentliga funktionärers ansvar är det dock viktigt att få klarhet i vilka begränsningar som gäller för allmän åklagares åtalsrätt", skriver Guntra Åhlund på RÅ, enligt GP.

TT

Mer läsning

Annons