Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD: Färre avrättningar i Kina

Annons

Antalet avrättningar har minskat i Kina sedan Högsta folkdomstolen började granska dödsdomar, rapporterar China Daily.

Avsikten med granskningen är att undvika rättsliga katastrofer, skriver den engelskspråkiga tidningen på fredagen.

Sedan lagen om prövning av dödsdomar infördes den 1 januari har domstolarna blivit mycket mer noggranna med sina rannsakningar, säger en talesman för Högsta folkdomstolen till tidningen.

Uppgifter från två domstolar i Peking visar att antalet dödsdomar med omedelbart påföljande avrättningar har minskat med tio procent.

HD-talesmannen Ni Shouming säger till tidningen att situationen är ungefär densamma runt om i landet, utan att ange någon statistik.

Chen Weidong, expert på brottsbalken vid Renmin-universitetet i Kina, förutspår att antalet dödsdomar kommer att minska med 20 procent före årsskiftet.

Tidningen ger ingen uppgift om det totala antalet avrättningar, i linje med de regler som länge har gällt i landet.

Men människorättsgrupper och kritiker säger att Kina avrättar fler av sina medborgare än någon annan nation. En del bedömare anger antalet avrättningar per år till cirka 10|000.

"Bakom dessa fakta finns ett rättssystem som inte kan garantera de åtalade en rättvis rättegång i enlighet med folkrätten", skriver Amnesty International på sin webbsida.

De senaste åren har kinesiska medier rapporterat om flera fall av misslyckade utredningar som lett till dödsstraff. Detta har lett till skarp kritik av de lokala domstolarnas slappa rättspraxis.

TT

Mer läsning

Annons