Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hävdar att nämnden går emot fullmäktige

Annons

När omsorgsnämnden under denna höst beslutade lägga ner det särskilda boendet kom det som en chock för de boende och de anhöriga. De hade, som så många andra, tolkat beslutet så att det särskilda boendet skulle få vara kvar för dem som hade det, så länge de levde eller önskade bo kvar.

Beslutet i omsorgsnämnden överklagades till länsrätten av en son till en av de boende. I omsorgsnämndens yttrande till länsstyrelsen står det:

"Något beslut om att de boende ska bo kvar i stugorna livet ut med insatsen särskilt boende har ej fattats av vare sig omsorgsnämnd eller kommunfullmäktige."

Länsrätten avslog överklagandet.

Nu har sonen överklagat länsrättens beslut till kammarrätten i Sundsvall, bland annat på grund av formuleringen i planen.

När han överklagade till länsrätten grundade han sig på besluten i kommunfullmäktige och omsorgsnämnd, samt kommentarer och uppgifter i media. Han hade då inte kommit över planen. Nu citerar han planen när han begär prövningstillstånd.

"Meningen "skall bo kvar så länge de önskar" kan inte tolkas annat än att de ska få bo kvar livet ut om de så önskar och att de därmed har rätt att få bo kvar med särskilt boende livet ut", skriver han till kammarrätten.

Han hävdar att omsorgsnämnden har överskridit sina befogenheter då denna nämnd inte kan fatta beslut som går emot tidigare beslut i kommunfullmäktige.

Omsorgsnämndens ordförande Jonas Carlgren, har ännu inte tagit del av överklagandet.

- Jag kan bara uttala mig som lekman. Materialet, inklusive planen, har gått till länsrätten och den har gjort samma bedömning som omsorgsnämnden gjort. Det är möjligt att kammarrätten gör en annorlunda bedömning.

Ställd inför den explicita formuleringen i avvecklingsplanen från 2003 " ...skall få bo kvar så länge de önskar... ", blir han tveksam. Det verkar som han inte känner igen formuleringen.

- Jag blir lite fundersam. Det är ju rätt länge sen vi tog planen. Vi får nog återkomma till frågan.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons