Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatbrottsjour överbelastad

Annons

Stockholmspolisens hatbrottsjour har sedan starten i juni fått över 80 ärenden att utreda.

Totalt ägnar sig fem personer på Citypolisen åt att utreda hatbrott _ i semestertider ännu färre.

Hon kommer nu att vända sig till länspolismästaren i Stockholm med en begäran om utökade resurser och fler utredare. Det berättade hon på måndagen när hon _ i samband med att Pridefestivalen i Stockholm drog igång _ deltog i ett seminarium om hatbrott tillsammans med företrädare från bland annat RFSL, kyrkan och rättsväsendet.

Hatbrottsjouren kommer successivt att byggas ut till fler polisdistrikt än bara Citypolisen till att så småningom bli länsomfattande. Närmast på tur står Södertörns och Västerorts polisdistrikt. På sikt kommer även polismyndigheter i övriga delar av landet att starta hatbrottsjourer.

Från och med den 13 februari sker registreringen av hatbrott mer systematiskt hos Stockholmspolisen. När utredarna fyller i en polisrapport öppnar sig ett så kallat pop up-fönster med frågan: "Kan detta vara ett brott som är religionsfientligt, främlingsfientligt eller homofobiskt?". Frågan måste besvaras för att kunna gå vidare med rapporten.

Hatbrottsjouren är ett projekt och kommer att utvärderas den 1 oktober 2008. Då bestäms det om verksamheten ska läggas ned eller fortsätta.

En undersökning som Forum för levande historia presenterade förra året visade att bara fyra av 74 anmälda hatbrott ledde till åtal 2004.

TT

Mer läsning

Annons