Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästen ska räddas

Annons

Silverhästen såg dagens ljus i Jannesgården i Bodabyn Silverberg år 1915. Hästen var ett avelsresultat för att få fram en lite starkare och större skogs- och lantbrukshäst ur den befintliga nordsvenska stammen.

- Den blev något större och starkare. I stort skiljer den sig inte mycket från nordsvensken. Den har något spetsigare öron och ett allmänt gott lynne. Namnet syftar till upphovsplatsen Silverberg, säger Stefan.

Under andra världskriget och fram emot 1950-talet var hästen allmänt förekommande i Rättviks- och Siljansbygden. Det visar stamtavlorna.

I takt med moderniseringen av skogs- och lantbruket försvann den helt från bygden några år in på 1950-talet.

- Den överlevde dock som ras på olika enskilda platser i landet, bland annat i Torsåker, säger han.

Stefan Nilsson driver en hästgård i Östbjörka. Han har flera nordsvenska hästar. På gården finns också två renrasiga Silverhästar. Han ser det som sin uppgift att bevara varianten.

- Det finns endast cirka åtta till tio silverston i landet som jag spårat. Jag fortsätter att kartlägga var de renrasiga silverhästarna finns. Målet är att betäcka stona med silverhingstar för att få upp ett bestånd starkt nog att klara framtiden, säger han.

I början av juni betäcktes lånestoet Silver-Enya från Gästrikland med den egna hingsten Lundar 1948.

- Nästa år i maj hoppas jag på att få se en ny generation av silverhästen. Sedan får avelsarbetet fortskrida. Om allt går vägen har jag nått mina drömmars mål om cirka tio år, säger Stefan Nilsson.

Den 13 augusti deltar ett flertal silverhästar under den stora rikshästdag som planeras vid naturbruksskolan i Rättvik.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons