Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästen är bäst på små skogsägor

Annons

- Jag tycker att det är viktigt att det här kunnandet finns kvar och det finns en nisch för den motormanuella avverkningsmetoden när det gäller mindre objekt, säger Lars-Erik Busk som är regionchef vid Korsnäs i Västerdalarna.

I det här fallet är det inte bara av nostalgiska skäl som hästkörningen kommer till heders. Hela arbetet, både huggning och körning, görs som ett riktigt avlönat arbete. Och precis som det var förr i tiden så diskuterar arbetstagare och arbetsgivare uppgörelsen.

- Vi får betalt bara för 300 meter, fast det är 900 meter att köra, säger Lars Thunberg, en av hästkarlarna.

- Å, nej då, säger skogvaktare Busk.

I det moderna skogsbruket är det maskiner som skördar skogen och kör fram virket. Men på mindre objekt är den metoden inte lönsam. Ibland inte ens möjlig.

- Det blir för höga grundkostnader bara att få maskinerna på plats och då är det risk att gallringsjobb som detta inte alls blir av. Uppdraget är för litet för att göra en maskinell drivning. Men det är för stort för en enskild skogsägare att klara själv, säger Lars-Erik Busk.

Det kan också, som i det här fallet, vara problem för en maskin att ta sig fram över blöta myrmarker, och på det smala skogsskiftet är det trångt för maskinen. Då är hästen smidigare.

På ett litet privat skogsskifte vid Lybergsvägen norr om Malung har man nu gjort ett seriöst prov med en gammaldags gallring med motorsåg och utforsling med häst.

Inte så litet av skogsarbetarromantik vilade över nejden med ljudet av sjungande motorsågar, frustande hästar, klingande bjällror, sprakande tjärvedseld och sotig kaffepetter.

För Hans Bengtsson med hästen Algot var det en riktigt nostalgitripp. Då han slutade sjuåriga folkskolan i början av 60-talet började han köra med häst i skogen några vintrar, innan traktorerna helt tog över skogskörningarna. Nu var han tillbaka i tidstypisk hästkörarklädsel med pälsmössa, vadmalsbyxor och timmersax.

- Riktigt roligt, tyckte Hans, som gärna skulle vilja köra mer med hästen i skogen.

Skogsägaren Rune Bäcke med familj kan inte räkna med något större netto av gallringen. Men skogen blir finare, träden som står kvar växer bättre och kommer att ge bättre avkastning då det om några decennier är dags att slutavverka.

Det finns en handfull hästägare i Malung och Äppelbo som gärna vill ha jobb med skogskörning, både för att hålla sina hästar i arbete och för att hålla den gamla kulturen levande.

Lars Thunberg, som är här med sin häst Bell, har också funderingar på andra arbetsuppgifter för hästen i skogen än att köra fram virke.

- Till våren och sommaren tänker jag använda hästen för att klövja ut plantlådor till skogsplanteringar, säger Lars.

- Jag är säker på att det kan finnas utrymme för en viss del av den här sortens skogsbruk, med motorsåg och häst. Inte minst för att ge service till skogsägare med mindre markinnehav. Det är ju viktigt att små ägor också blir bra skötta. Det är även värdefullt att det finns folk som kan hantera en motorsåg. Då vi drabbades av stormen i Västerdalarna för ett par år sedan fick vi snabbt fram ett 20-tal huggare som kunde arbeta med motorsåg och ta hand om den stormfällda skogen. De utförde ett viktigt arbete, säger Lars-Erik Busk.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons