Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar lämnades i kylan

Annons

Redan för en vecka sedan fick kommunens miljökontor en anmälan om att det inte stod rätt till med skötseln av de två hästarna, som gått i en hage utanför Falun.

Djurskyddsinspektör Peter Sjö åkte till platsen.

- Hästarna hade inget stall att gå in i och endast lite ensilage att äta. Men de var vid acceptabelt hull, säger han.

Väderomständigheterna gjorde det svårt att bedöma när ägaren sett till de dräktiga hästarna senast. Vattnet i dunken var fruset och det fanns inga spår i snön.

- Men det är svårt att säga om någon gått där eftersom det kan ha yrt igen. Och vattnet fryser snabbt till is när det är så kallt, säger Peter Sjö.

Han beslutade att ta kontakt med fastighetsägaren, som dock visade sig sakna telefonnummer. Julhelgen gick utan att någon kontakt togs.

På julafton hörde närboende hästarna gnägga i hagen. Deras lilla ranson mat var slut, men en bonde i trakten såg till att de fick påfyllning. Sent på juldagskvällen larmades polisen av en granne som hade hittat ett nyfött föl, som låg dött i hagen.

- Grannen har berättat att hästarna har funnits i hagen under hösten och att de bara fått sporadisk tillsyn, säger polisens utredare Margareta Tjärnström.

Efter att polisanmälan gjordes på annandagen har hästarna flyttats - den ena till Borlänge kommun och den andra till Säters kommun. De är dock inte omhändertagna.

- Jag har fått flytten bekräftad av den ena ägaren och ska försöka få tag i den andra. Jag har även kontaktat djurskyddsinpektörerna i de bägge kommunerna. Nu måste vi se till att hästarna får den tillsyn de behöver, säger Peter Sjö.

Polisen hade i går ännu inte talat med hästägarna.

- Vi ska söka rätt på dem och sedan får utredningen visa vem som har ansvaret för hästarnas skötsel, säger Margareta Tjärnström.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons