Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästar intog riksvägen

Annons

Visserligen hade hästarna gått ut på banvallen men lokföraren som körde tåget såg spåren av hästarna och slog av på farten. Han åkte med tåget bakom flocken som vid Österbo gav sig upp mot riksvägen istället.

Hela flocken fortsatte upp i skogen bakom ställverket. Där delade sig flocken och drygt hälften gick tillbaka över riksvägen och lommade tillbaka till stallet på Väderbacken. Resterande gav sig i full fart ut på riksvägen och började springa söderut mot rondellen i Smedjebacken.

Efter mycket besvär lyckades, Kjell Jansson, ridskolechef, få tag i en av hästarna ute på riksvägen.

Men riktigt koll på läget hade han inte och trafiken fick stoppas för trafiken mot Ludvika. Hästflocken fyllde hela körbanan. Men efter en stund lugnade de ner sig och kunde styras in på cykelbanan mot Smedjebacken. Fler personer anslöt och hela flocken kunde kopplas upp och föras via Gunnars tillbaka till stallet.

Det rådde en viss förvirring innan det stod klart att alla hästarna var tillbaka där de skulle vara.

Totalt var det 19 hästar i hagen och någon av de har trängt igenom tråden och sedan följde stora delar av flocken efter.

-Det går inte att hålla hästar bakom stängsel om de bestämmer sig för att rymma, säger Kjell Jansson.

Det som han ser som en bättre lösning vore att det var ett riktigt staket i trä runt de hagar som hästarna är i på vintern.

-Kanske kommunen fått det argument som behövs nu, poängterar Kjell Jansson.

Han är glad för att ingen av hästarna kom till skada och att inget annat hände som en följd av rymningen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons