Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästägaren har skärpt sig

Annons

Samtidigt framgår det att den bakläxa som länsstyrelsen delade ut till den lokala tillsynsmyndigheten (miljö- och byggnämnden), som före årsskiftet försökte driva fram ett djurförbud, väckt reaktioner bland allmänheten.

Kritiken har riktats mot länsmyndigheten som anses låta byråkratin råda när djur lider. Och detta trots den lokala myndighetens mycket tydliga budskap - att det här handlar om en djurägare som inspekterats i åratal men som trots detta inte rättat till felen och bristerna i djurhållningen.

Sedan i höstas har det också stått klart att den ena av djurägarens shettlandsponnys lider av en kraftig hovbenssänkning (fång).

Kommande tisdag väntas ärendet ligga på nämndens bord.

- Men inte som ett beslutsärende, meddelar förvaltningschefen Sven Andersson.

I stället kommer diskussionen av allt att döma handla om det som kom fram vid det senaste veterinärbesöket. Rapporten har ännu inte nått förvaltningschefen.

Men det mesta tyder på att djurägaren har tagit intryck av hotet om djurförbud som denne med en hårsmån klarade sig ifrån.

Enligt de uppgifter som tidningen tagit del av har hovarna på den sjuka hästen fått vård. Det sitter specialskor på hovarna (sjukbeslag), vilket också tyder på att en professionell hovslagare har anlitats.

- Vi måste ta ställning till det som kom fram vid veterinärens senaste besök.

Sven Andersson anser att det i dagsläget inte finns någon anledning att skicka ärendet på retur till länsstyrelsen med ett nytt krav på djurförbud.

- Risken är att man bara bollar ärendet mellan myndigheterna. I det här läget vill vi heller inte göra ett ingripande och åka på pumpen igen.

Sven Andersson är samtidigt medveten om att tillsynen av djurägaren måste fortsätta eftersom den fortsatta vården av den sjuka hästens hovar måste följas upp.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons