Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slag mot åldringsvården

Annons

Efter det att sjukvårdsledningen träffat de fackliga parterna har det nu klarnat hur besparingspaketet på drygt 44 tjänster kommer att fördelas. Förutom medicin- och geriatrikorganisationen drabbas akutmottagningen och primärvården (vårdcentralerna).

Sju tjänster, i huvudsak undersköterskor, tas bort på akuten och inom primärvården drygt tre tjänster.

Inom medicin och geriatrik minskas personalen med 19 undersköterskor, 13 sjuksköterskor och två läkarsekreterare. Kvar blir då 83 sjuk- och undersköterskor samt 16 läkarsekreterare.

Efter neddragningarna på akuten återstår då 15 sköterskor.

I en kommentar till personalminskningarna konstaterar när-sjukvårdschefen Jens Beronius att man skulle behöva dra ned ytterligare på vårdcentralerna men att man avvaktar höstens regeringsförslag om hur hemsjukvården ska organiseras i framtiden.

-Det troliga är att hemsjukvården läggs över på kommunerna och då försvinner ju ett antal tjänster från vårdcentralerna.

Förhandlingarna med de fackliga företrädarna om neddragningarna inom sjukvården i Västerbergslagen är ajournerade till den 16 juni.

-Det är komplicerade frågor men jag är mån om att vi ska försöka gå varandra till mötes men ändå få ett snabbt avslut, säger Jens Beronius.

Han hoppas att man till semestern ska kunna informera personalen hur den beslutade över- taligheten ska kunna hanteras.

-Min ambition är att ingen ska behöva sägas upp utan att vi kan hitta individuella lösningar, som särskild avtalspension, omplaceringar eller utbildning.

Avslutningsvis påpekar Beronius att personalminskningarna samt att lösa läkarsituationen på den norra vårdcentralen är de två viktigaste frågorna för att få stabilitet och ekonomi inom den lokala sjukvården.

-Det kommer inte minst att ge personalen en bättre arbetsro. Vägen dit är knagglig men vi är på väg och fortsätter framåt, meddelar närsjukvårdschefen.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons