Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt slag för skidåkare

Annons

Det var i november Skatteverket slog ner på skidklubben och godtog inte det redovisade upplägg som klubben hade gällande prispengar och pengar från sponsoravtal (träningsbidrag).

- Vi har drivit den här processen sedan i november. Den har kostat både pengar och kraft bland ideellt arbetande medlemmar och kampen har varit förgäves. Skatteverket har inte gått att beveka, säger Johan Eriksson och tillägger att han är starkt bekymrad över hur svensk idrott ska överleva i framtiden.

- Vem kommer att ställa upp och jobba ideellt i framtiden när man kan bli så här bakbundna som vi känner oss?

Johan Eriksson säger att klubben hela tiden anlitat professionell hjälp till bokföringsarbetet. Detta i ambitionen att allt skulle vara enligt gällande regler.

- Vi har aldrig försökt dölja något och har alltid betalat skatter och avgifter vi påförts. Vi vill vara sjysta.

- I det här fallet vi processat om anser vi dock att det inte finns någon logik i det resonemang handläggarna på Skatteverket fört.

Enkelt kan det beskrivas så här: Skickar vi en elitaktiv på tävlingsuppdrag eller träningsläger och han/hon får prispengar eller träningsbidrag ska det tas upp till beskattning.

Skickar vi däremot en hel grupp är det ingenting som granskas.

Enligt Skatteverket har skidklubben under 2003 gett ut ersättning överstigande ett halvt prisbasbelopp (39 600 kronor) till åtta aktiva. För 2004 gäller motsvarande för sex aktiva. Därför ska klubben betala arbetsgivaravgifter och skattetillägg för de båda åren med i runda tal 300 000 kronor.

- Vi får försöka låna upp skattekravet från IFK Mora idrottsallians, men vi betalar under stark protest, säger Johan Eriksson.

Det kan avslutningsvis tilläggas att även Vasaloppet har en dust med Skatteverket angående prispengar. Men det är en annan historia.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons