Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt pressad al-Maliki i Teheran

Annons

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki fick försäkringar om att Iran ska hjälpa till att skapa säkerhet i hans land, när han på onsdagen träffade höga iranska företrädare i Teheran.

Den irakiske ledaren är hårt pressad. Hans främste garant, USA, kräver att han snarast ska åstadkomma ett maktdelningssystem i Irak. Samtidigt håller hans regering på att falla samman, sedan åtskilliga sunniföreträdare antingen har hoppat av eller bojkottar sammanträdena.

Iran, som i likhet med Irak har en majoritet av shiamuslimer, har varit en viktig politisk faktor efter USA:s invasion 2003. USA anklagar Iran för att utöva dåligt inflytande och underblåsa våld i Irak.

Förgäves har al-Maliki försökt övertala parterna att förhandla och inte göra upp om sina mellanhavanden på irakisk mark. Tidigare iranska utfästelser om att stärka säkerheten i Irak har följts av amerikanska anklagelser om att den iranska regimen fortsätter att stödja upprorsmakare.

Ett symboliskt inslag var att al-Maliki träffade anhöriga till fem iranier som gripits av amerikansk militär i Irak anklagade för att tillhöra en iransk elitstyrka som var där för att stödja upprorsmakare.

Samma dag meddelade amerikansk militär att "30 terrorister" dödats när stridsflyg attackerade Bagdadstadsdelen Sadrstaden. Räden ska ha riktats mot "Iranstödda rebeller".

TT

Mer läsning

Annons