Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt angrepp mot krav på brevboxar

Annons

Lögner och maktmissbruk _ det är ord och inga visor när företrädare för hyresgäster och fastighetsägare går till storms mot Postens krav på brevlådor i porten i stället för brevinkast i lägenhetsdörren.

Post- och telestyrelsen (PTS) och Posten har krävt att fastighetsägare senast 2011 ska ha installerat fastighetsboxar så att brevbärarna ska slippa bära ut posten till varje lägenhetsdörr, för att skona brevbärarna från allt spring i trappor. På Dagens Nyheters debattsida ifrågasätter hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och HSB:s ordförande Gun-Britt Mårtensson, tillsammans med chefer för Fastighetsägarna, Sabo, SBC och Riksbyggen, motiven till kravet.

Posten ljuger när de säger att Arbetsmiljöverket är pådrivande, hävdar skribenterna. Arbetsmiljöverket skriver i en remiss till PTS att man inte kan ta ställning till behovet av fastighetsboxar av arbetsmiljöskäl eftersom någon undersökning som stöder kravet inte har gjorts.

Debattörerna utesluter inte att springet i trapporna skulle kunna vara ett arbetsmiljöproblem, men tycker att det bör utredas innan kravet ställs.

De ifrågasätter också den kalkyl för kostnaden av installerandet av fastighetsboxar som Posten och PTS gjort och som slutar på 1,4 miljarder. Slutnotan kan komma att hamna på flera miljarder, skriver de.

"Frågan är vad det egentligen finns för motiv att låta kunderna betala Postens rationaliseringar, annat än att Posten vill tjäna mer pengar", skriver de sex.

De tycker detta "missbruk av myndighetsutövning" bör prövas av regering och riksdag.

TT

Mer läsning

Annons