Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdhandskar mot viltolyckor

/

Annons

Det är straffbart att bara anmäla påkörningen utan att samtidigt markera var olyckan skett. Polisen i Gävleborg är först ut med de hårdare tagen, och Dalapolisen väntas följa efter.Skärpningen välkomnas av eftersöksjägarna på alla håll, men deras kontaktansvarige i Faluområdet Sören Halvarsson är kritisk till att polisen här i länet tiger still.

- På andra håll i landet basuneras de hårdare tagen ut, men hos oss ligger polisen som vanligt lågt med informationen till allmänheten, säger han.

Hårdare tag aviseras också mot förare som avviker efter en viltolycka utan att göra polisanmäla. De gör sig skyldiga till obehörigt avvikande och kan även åtalas för djurplågeri. Samma sak gäller den som först i efterhand polisanmäler viltolyckan för att få ut ersättning från försäkringen. Det är straffbart leder till rapportering med bötespåföljd.

– Nyligen fick en förare i Sydsverige böta 8 000 för obehörigt avvikande och djurplågeri efter en rådjursolycka, framhåller polisinspektör Lars Erik Nordin i Gävle.

De hårdare tagen mot aviseras från polisen sedan Rikspolisstyrelsen från årsskiftet övertagit Trafiksäkerhet och eftersök i samverkan (SES) från Vägverket. Det har inneburit att namnet SES upphört och att verksamheten numera benämns Nationella viltolycksrådet (NVR).

I samband med detta har Älgskadefondföreningen beslutat bekosta upptryckningen av en miljon viltmarkeringsremsor.

Förutom björn och älg ska ersättning för eftersök framdeles också utgå även för rådjur, vildsvin och mufflonfår. Tills vidare ska eftersöken bekostas med medel från Viltvårdsfonden, men senare kan verksamheten komma att belasta trafikförsäkringen.

Mer läsning

Annons