Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare krav på arbetslösa

Annons

I sommar blir det tuffare krav på de arbetslösa.

Redan första arbetslöshetsdagen kan de tvingas att flytta eller byta yrke.

Den 2 juli genomförs flera förändringar för dem som är arbetslösa. Till exempel avskaffas regeln att arbetslösa inte behöver söka jobb utanför sitt närområde eller yrke under de första 100 dagarna.

Han tar exemplet med en arbetslös sjuksköterska som har svårt att få jobb i Stockholm, men lätt får jobb i Enköping eller Västerås.

Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att även arbetslösa måste ha en rimlig chans att ordna vardagslivet.

Men enligt Littorin kommer det att tas hänsyn till personliga omständigheter.

En annan förändring är att det inte går att få a-kassa under mer än 300 dagar. Dagens möjlighet till förlängning tas bort. Men ett undantag finns för föräldrar med barn under 18 år. De kan få ersättning i 450 dagar.

När ersättningsperioden går ut kommer den som fortfarande är arbetslös att erbjudas plats i jobb- och utvecklingsgarantin, som ska ersätta dagens aktivitetsgaranti. Ersättningen blir 65 procent, men lägst 320 kronor om dagen.

Exakt hur jobbgarantin ska fungera är oklart, mer än att den ska innehålla individuellt utformade åtgärder för att den arbetslöse så snabbt som möjligt ska hitta ett jobb.

Detaljerna för garantin ska regeringen besluta under våren.

Klart är att jobbgarantin kommer att bli dyrare än aktivitetsgarantin, bland annat för att fler kommer att kunna delta. Hur stor den exakta prislappen blir avgörs i förhandlingarna inför vårpropositionen.

TT

Mer läsning

Annons