Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda tag mot kommuner

/

Annons

Det var runt 400 företagare, politiker och annat ansvarsfullt folk hade hörsammat Leksands Sparbanks inbjudan till en näringslivsdag som med Siljansbygdens framtid i fokus.

Näringsminister Maud Olofsson lovade hårdare tag mot kommuner som driver egna caféer, tvätterier eller vad det månde vara och därmed använder skattepengar för att konkurrerar med det privat näringslivet på orten.

Men dagens moderator Peter Nygårds pressade henne hård på en annan punkt: reglerna kring upphandlingar, som hittills medfört att allt för många små företag slagits ut som leverantörer av förnödenheter till kommuner m fl.

Maud Olofsson lovade att se över lagstiftningen men trodde också att det mycket handlade om hur köparna, t ex kommunerna, handskas med lagen.

- I t ex USA måste 23 procent av upphandlingen hamna hos små företag, berättade Maud Olofsson och ansåg det som jätteviktigt att de små företagen får en rimlig chans.

Dagen inleddes av förra landshövding Ingrid Dahlberg som avslöjade en del av sina dagboksanteckningar från sin första tid som landshövding. Ett av hennes första beslut var t ex att visa tummen ned för Idre-projektet Tre Toppar, medan ett av hennes sista beslut blev tummen upp för tre toppar.

Visst erkände hon att hon mött sturighet, men hon såg också en positiv framtid för länet - med ett litet tips:

- Man kan inte säga att utveckling ställer vi upp på , men förändring vill vi inte ha.

Hon menade att det var viktigt att positionera Dalarna inför regionförändringen som nu diskuteras, samtidigt som hon utbrast:

- Jag tror inte på jättestora regioner.

Flera av dagens talare underströk också behovet av att vidga vyerna och släppa in nya idéer i samhälle och näringsliv för att få en bättre framtida utveckling.

Leksands IF:s vd Håkan Åman menade att idrotten har låg lite före näringslivet.

- Vi kommer aldrig att få ett lag med bara leksingar. Vi ska toppa laget med folk utifrån, deklarerade han frankt.

Och toppa laget med folk utifrån blir absolut nödvändigt om Sverige, Dalarna och Siljansregionen ska klara skiftet när fyrtitalisterna går i pension. Den nya generation som ska ta vid räcker ju inte riktigt till i antal, konstaterade samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg.

Förra gången vi hade en sån svacka mellan generationer kunder Sverige ta till kvinnorna som reserv. Men även då var näringslivet ute och jagade arbetskraft på annat håll i Europa.

En rad dalaföretagare gav sin syn på framtiden kring Siljan med mycket optimism och många funderingar.

Att globalisering inte är så märkvärdigt förklarade Per-Olof Ejendal som avslöjade att han faktiskt hade en kund i Kina som från Leksand köper arbetshandskar tillverkade i Kina.

Ett försök till sammanfattning: Dalarna har ett starkt varumärke som det gäller att vårda och putsa. Att det gäller att vara öppen mot omvärlden och att det faktiskt krävs vägar, järnvägar, bostäder, tomter mm.

Det gäller att samarbeta och konkurrera samtidigt och att kommunen har sina givna roll i samarbete.

Det höll "kommungubbarna" från Gagnef, Rättvik och Leksand med om.

Mer läsning

Annons