Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda strider i Mogadishu

Annons

Omfattande strider utbröt i Somalias huvudstad i morse. Minst 14 människor, varav sex soldater, har dödats. Liken av två uniformerade soldater brändes och ett tredje drogs genom gatorna. Scenen påminde om det som drabbade en amerikansk soldat på 90-talet.

Tidigare i morse invånare i Mogadishu att det var åtta människor som dödats.

Mot varandra stod islamistiska upprorsmän och etiopiska soldater, vilka stöder den somaliska interimsregeringen. Striderna började när gerillasoldater besköt det tidigare försvarsdepartementet, nu kasern för etiopierna.

Skottlossningen var så omfattande att det var omöjligt att färdas i staden. I praktiken var vissa stadsdelar avskurna, sade invånare i Mogadishu som kontaktats av AFP i telefon.

Särskilt svåra strider utkämpades, när etiopierna försökte erövra stadsdelen Odweyne, där upprorsmännen tros ha sin bas. Då använde de etiopiska soldaterna artilleri.

Etiopierna ska i princip vara på väg hem från Somalia och ersättas av enheter från Afrikanska unionen. I tisdags flyttade AU ett antal soldater från basen i Baidoa till Mogadishu. AU är på väg att bygga upp sin styrka i Somalia, som nu tros omfatta 1|500 man.

TT

Mer läsning

Annons