Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda strider i Libanon

Annons

Striderna mellan Libanons regeringsarmé och den al-Qaidainspirerade rörelsen Fatah al-Islam återupptogs i dag.

Intensiva strider rasade under eftermiddag och kväll i den östra utkanten av flyktingstaden Nahr al-Barid, rapporterar TT:s utsände som från sin utsiktspunkt kunde se och höra att det pågår gatustrider med handeldvapen.

Raketeld förekom och luften var full av spårljus. Tjock svart rök steg mot himlen och minst en byggnad träffas i det ögonblick då han rapporterar.

Raketer eller robotar har landat i den östra delen av Nahr al-Barid, och i lägerstadens centrum står flera byggnader i brand.

Eldgivningen från handeldvapen var under kvällen intensiv och det förefaller som om de militanta i lägret gör hårt motstånd: det var många vapen som avlossades, rapporterar TT:s utsände. Svarselden kom i salvor med 10_15 sekunders mellanrum.

Armén besköt också de norra och södra delarna av Nahr al-Barid.

Även på en plats i östra Nahr al-Barid står nu en byggnad i brand. Efter det att byggnaden träffades kom kraftig svarseld från skyttar i närheten. Den libanesiska armén riktade snart artilleri mot dem och elden inifrån lägret tystnade _ om motståndsfästet slagits ut eller om de militanta dragit sig undan till andra platser i lägret var omöjligt för TT:s utsände att avgöra.

Strax före klockan 20 svensk tid dog artilleribeskjutningen ut vid den palestinska lägerstaden. Mörkret var på väg att falla och armén hade uppenbarligen svårt att urskilja mål. Sporadiska strider förekom dock fortfarande.

Under kvällen uppgavs att minst 16 människor dödats vid Nahr al-Barid, 14 i lägret och två soldater utanför. Om de döda i lägret var civila eller militanta islamister var inte känt.

Fatah al-Islam bekräftade två döda i sina led.

60 civilpersoner och 18 soldater hade enligt Reuters rapporterats skadade.

Enligt palestinier i lägret är förstörelsen stor.

Libanesiska armén uppmanade de beväpnade i lägret att sträcka vapen och lägrets invånare att inte ge dem skydd.

I de norra och de östra delarna av lägret ska armén ha slagit ut positioner där de militanta haft prickskyttar utplacerade.

48-årige Mustafa Hamid står på taket till sitt hus i Minyeh-området ett par kilometer från lägret. Tydligt stiger kraftiga rökmoln upp från Nahr al-Barid. Plötsligt slits luften omkring oss sönder av två kraftiga smällar från kullar någon kilometer väster om huset.

Ungefär tio sekunder efter eldgivningen syns fet, blågrå rök stiga upp från en ny källa inne i lägret. Ihärdigt smatter från mer finkalibriga handeldvapen fortsätter dock trotsa kanonelden.

Även flottan deltar i beskjutningen, enligt uppgift till CNN.

Belägringen av Nahr al-Barid har pågått i 13 dagar. Normalt sett bor 40|000 palestinska flyktingar där, men omkring hälften beräknas ha lämnat lägret, som i praktiken är en stad.

Fatah al-Islam, vars medlemmar är från flera arabiska länder, har vägrat ge sig trots uppmaningar från palestinskt håll.

Enligt ett avtal från 1969 får armén inte gå in i palestinska läger, som tillsammans rymmer omkring 400|000 invånare, men det har antytts att avtalet kan komma att brytas.

Armén, som kritiserats för att civila fått sätta livet till i tidigare strider, hävdar i ett uttalande att den "precisionsbeskjuter" Fatah al-Islam, rapporterar BBC.

TT

Mer läsning

Annons