Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda strider i Kinshasa

Annons

Häftig skottlossning och explosioner skakade Kongos huvudstad Kinshasa när hårda strider utbröt mellan armén och en tidigare krigsherres milis.

Krigsherren Jean-Pierre Bemba beordrade på kvällen sina män att återinta sina positioner och krävde ett slut på skottlossningen. Eldstriderna hade då pågått i timmar.

Han uppmanade också den kongolesiska armén att inte provocera hans styrka. Bemba uttalade sig i FN:s radiokanal Okapi, som sänder över hela landet.

En talesman för premiärministern sade att striderna började när medlemmar av Bembas vaktstyrka försökte ta kontroll över vissa områden i centrala Kinshasa.

FN:s militärtalesman Didier Rancher sade att FN var i kontakt med bägge lägren och försökte nå en lösning.

Striderna i huvudstaden är de första i år som bottnar i presidentvalet i Kongo-Kinshasa förra året och maktkampen mellan krigsherren Jean-Pierre Bemba och president Joseph Kabila. Kabila vann valet över utmanaren Bemba, som nu vägrar upplösa sin personliga milis.

Tunga kulsprutor, raketgevär och stridsvagnar sattes in i striderna i området kring ett av Bembas residens i Kinshasa. Pansarfordon från FN-styrkan Monuc patrullerade på gatorna. Invånare i stadsdelen flydde därifrån, skolor och regeringskontor stängdes.

En läkare på ett av stadens större sjukhus uppgav att skadade var på väg in, men han visste inte om någon hade dödats, rapporterar Reuters.

Han befann sig i sin bostad, granne med svenska ambassaden som är hans arbetsplats. Bembas residens ligger två till tre kilometer därifrån.

En annan svensk i Kinshasa, Erik Strandberg som arbetar för ett telekomföretag, berättade att han hade sökt skydd i ett hus i staden och inte vågade sig ut. Han sade att det gick rykten om att Bembas styrkor hade intagit polisens högkvarter i Kinshasa.

TT

Mer läsning

Annons