Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda paket till eleverna - 35 tjänster bort i skolan

Annons

Nästa år måste 35 skolanställda, främst lärare, lämna sina jobb. Nedräkningen startar redan efter jullovet men den största skillnaden kommer att märkas till höstterminen.

Orsakerna är två:

q Under de närmaste åren beräknas antalet grundskolelever minska med omkring 250 elever per år. För att anpassa verksamheten till elevtappet försvinner 20 tjänster.

q Sparbetinget på 13 miljoner kronor innebär att 15 tjänster måste bort.

Kombinationen större klasser och färre vuxna i skolan har fått Lärarförbundet att gå i taket. Redan i fjol försvann 30 tjänster och nu ska personalstyrkan alltså slimmas ytterligare.

- Det är oerhört beklagligt. Vi har verkligen kämpat för att få behålla pengarna i skolan, säger Ingrid Stenvall, ordförande i Lärarförbundet Falun.

Neddragningarna kommer att slå hårt mot både personal och elever, befarar facket.

- Situationen liknar den på 1990-talet, jag är rädd för att det kommer att innebära ökade sjuktal. Fler lärare kommer att bli långtidssjukskrivna - igen, säger Ingrid Stenvall.

Nästa års skolbudget kräver också att elevgrupperna blir något större, en ökning med cirka två procent.

- Folk går redan nu på knäna, det är svårt att se alla elever och ta hand om dem som har det extra kämpigt. Jag har hört om idrottslärare som har 50 elever under en lektion - hur ska man hinna se alla elever då? säger Ingrid Stenvall.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons