Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda EU-bud för statsanställda

Annons

EU:s domstol öppnar för skadeståndskrav mot statsanställda och deras arbetsgivare som varnar för risker med varor från andra EU-länder.

Åtminstone så länge varorna är typgodkända enligt gällande EU-direktiv.

En finländsk skyddsingenjör slog larm om att en italiensk anordning för att lyfta fordon, som användes vid den finländska bilprovningen, var farlig. Men då maskinen redan blivit typgodkänd enligt EU-direktiv var han ute på tunn is.

Arbetsgivaren, den finländska staten, tog avstånd från kritiken. Men ingenjören stod på sig och gick ut i medierna med sin varning, ett trots som ledde till att han fick en varning och omplacerades.

Nu har målet varit uppe i EU:s domstol, som slår fast att både ingenjören och den finländska staten har gjort sig skyldiga till brott mot EU:s princip om fri rörlighet för varor, skriver fackförbundet ST:s nättidning ST Press.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet, ser domen som en skärpning av de regler som gäller för statstjänstemännens rätt att yttra sig och vad gäller statens ansvar för de anställdas agerande.

Bernitz tror dock att det finns ett visst utrymme kvar att utfärda varningar för EU-godkända varor även i framtiden.

Hur mycket skadestånd det italienska företaget kan räkna med tar EU-domstolen inte ställning till.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman hade på torsdagskvällen inte tagit del av EU-domen och ville därför inte uttala sig.

TT

Mer läsning

Annons