Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård vinter tar på gatorna

Annons

Anders Axelsson, arbetschef vid kommunen, är bekymrad.

-Vi har redan gjort slut på två tredjedelar av budgeten för vinterväghållningen och då har vi ännu inte tagit upp ett enda sandkorn av de kanske bortåt 3 000 ton vi kört ut.

-Det brukar vi börja med i skiftet mars-april men nu kanske vi inte kommer i gång förrän om ett par veckor. Den förlorade tiden blir svår att köra in och risken finns att vi i Fredriksberg, som är sista orten vi kör på, inte blir klara förrän i månadsskiftet maj-juni.

Om några veckor kommer personal hos kommunen att besikta gator och cykelvägar närmare. Man befarar att den hårda vintern redan resulterat i skador på gatunätet och att ännu mera kan väntas när tjällossningen sätter in på allvar.

-Nyligen åtgärdade vi en vattenläcka i Saxdalen och det visade sig att tjälen gått mycket djupt, ner till 170 centimeter. Likadant har det sett ut på andra håll.

Anders Axelsson utesluter inte att en del av de slantar som i sommar skulle ha investerats i ordinärt underhåll av gator i stället måste läggas på lagning av skadade gatudelar. Exempelvis kan det bli aktuellt med någon form av åtgärder på cykelbanan vid Skuthamn där det uppstått allvarliga sprickbildningar på en längre sträcka.

Frågan är hur länge vintern kommer att hålla sitt grepp. Karl-Gunnar Boman, som ansvarar för spårningen av kommunala skidspår, kunde för en månad sedan rapportera om en meter snö i Ljungåsen. Sedan dess har snötäcket sjunkit ihop en del men inte så mycket.

-Häromdagen var det 70 centimeter snö i Ljungåsen och det är ovanligt mycket för att vara vid den här tiden på året. Som det ser ut nu kommer vi att fortsätta spåra över påsk och kanske ännu längre om vädret tillåter, upplyser Boman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons