Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård revisorskritik efter budgetunderskott

Annons

I år var kommunrevisionen något mildare i sin kritik och ansvarsfriheten ifrågasattes inte.

- Men jag måste ånyo påtala kommunens behov av att förbättra ekonomin. 2004 var ännu ett år med negativt resultat, anmärkte kommunrevisor Margareta Gard som påpekade att det blev ett minus på 6,5 miljoner jämfört med ett budgeterat överskott.

- Det är allvarligt om detta fortsätter. Kommunen överskrider sina skatteinkomster med 2,9 miljoner, påpekade Gard.

Gard gick sedan in på vård- och omsorgsnämndens fortsatta underskott och hon summerade ihop 2004 års försyndelser med tidigare års:

- Under de senaste fem åren har nämnden redovisat underskott och sammanlagt uppgår de till 51 miljoner under perioden, sa Gard, som ändå på kommunrevisionens uppdrag framförde att politikerna tycks ta revisionens kritik på allvar då läget har förbättrats.

Senare under mötet klubbades budgetramar för 2006 på 1,1 miljarder och där politikerna käbblade om aktieutdelningen från VB-energi ska in i driftsbudgeten eller som moderaten Bengt Andersson föreslog - stå till kommunstyrelsens förfogande för att klara extraordinära händelser.

Kommunalrådet Roger Stål flaggade för att socialdemokraterna kan komma att höja skatten.

- Som socialdemokrat ser jag inget heligt i att behålla skattesatsen, sa Stål som dock klargjorde att det inte var aktuellt till nästa år.

Den borgerliga oppositionen vill spara in aktieutdelningen från VB-energigruppen. Bengt Andersson (m) ville inte lägga pengarna i en skattesänkning 2006.

- Vårt sparförslag ger oss handlingsutrymme så kanske redan 2007 kan det bli aktuellt att sänka skatten.

Miljöpartisten Warren Willey beskrev sig som den fristående oppositionen och ville till skillnad från majoriteten bestående av (s) och (v) hålla dörren öppen för att i nästa års budget minska investeringarna och lägga mer pengar i individ och familjeomsorgens drift.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons