Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård landning kan vara olycksorsak

Annons

Ingenting tyder på att det var något fel på fallskärmsutrustningen för den 27-årige man som skadades vid ett fallskärmshopp i Rommehed i helgen. Hopparen vårdas fortfarande för en lårbensfraktur på Falu Lasarett.

- Jag har varit och hälsat på honom. Han är vid god vigör och mår bra, säger Dan Ondrejka, chefsinstruktör vid Fallskärmsklubben Dala.

Det var i lördags som en 27-årig man skadades vid ett fallskärmshopp i Rommehed. Hopparen landade hårt på ett fält i närheten av flygplatsen och bröt lårbenet. Han fördes sedan med ambulans till Falu lasarett och opererades på söndagen.

Enligt Dan Ondrejka var det den hårda landningen som orsakade skadan.

- Inget tyder på något tekniskt fel på utrustningen, säger han.

- Det är väldigt ovanligt att så erfarna hoppare skadar sig. Normalt är det fotledsskador när någon kliver snett vid landningen men det är väldigt sällan som ett ben går av som nu, säger Dan Ondrejka.

Svenska Fallskärmsförbundet har underrättats och nu utreds olycksorsaken närmare.

Fakta | Fallskärmsolyckor

År 2000 skadades en 25-årig hoppare från Borlänge allvarligt vid en uppvisning i Svärdsjö. Mannen fick frakturer i bäckenet och i benen.

År 1998 avled en 34-årig man vid ett fallskärmshopp i Borlänge. Mannen tränade formationshoppning inför VM och på cirka 1 400 meters höjd trasslade han in sig i linorna så att han inte kunde utlösa sin reservskärm.

År 1997 skadades en man allvarligt och en kvinna skadades lindrigt vid fallskärmshoppning i Rommehed.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons