Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot valet i Nigeria

Annons

Det kaosartade presidentvalet i Nigeria får som väntat häftig kritik från såväl opposition som valövervakare.

"Fusk", "bedrägeri" och "en nationell tragedi" var några av omdömena under söndagen, i väntan på resultaten.

"Om inte det här är fusk så vet vi inte vad vi ska kalla det. Inec (Nationella valkommissionen) har förvandlat vad som skulle bli ett historiskt val till en härva av osannolika proportioner på grund av en kombination av ren inkompetens och brist på politisk vilja", skrev hans parti AC i ett uttalande.

Liknande ord hördes också från andra kandidater.

Valet i Nigeria är det första där en demokratiskt vald president ska ersättas av en lika demokratiskt vald. På söndagen var det dock få som tyckte att just demokratiskt var en god beteckning för vad som utspelade sig i lördags. Mängder av röstsedlar saknades och flera vallokaler öppnades inte förrän de nästan skulle stängas igen.

Några valresultat väntas inte förrän på måndagen. President Olusegun Obasanjos partikamrat Umaru Yar'Adua är allmänt tippad som segrare, före Buhari och Abubakar. Samtliga huvudkandidater är muslimer från landets norra delar.

För att bli vald krävs inte bara att man får flest röster i hela landet _ vinnaren måste dessutom ha fått minst 25 procent av rösterna i minst 24 av de 36 delstaterna. Om ingen kandidat direkt uppfyller kraven väntar en andra valomgång inom en månad.

TT

Mer läsning

Annons