Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot Olmert och Peretz

Annons

Både Israels premiärminister Ehud Olmert och försvarsminister Amir Peretz tycks kunna sitta kvar trots hård kritik av hur de hanterade Libanonkriget förra sommaren.

Den israeliska undersökningskommission som har granskat hur kriget mot Libanon sköttes ska lämna sin rapport på måndag. Tv-kanalen Channel 10 erfar att kommissionen kommer att rikta kritik mot premiärminister Ehud Olmert men inte gå så långt som till att rekommendera honom att avgå.

Winograd-kommissionens preliminära rön väntas allmänt avgöra Olmerts och försvarsminister Amir Peretz öden.

Peretz nagelfors offentligt efter den obeslutsamma insatsen mot Hizbollah-milisen i Libanon.

Tv-kanalen citerade den 160-sidiga rapporten som bland annat kritiserar Olmert för "felaktiga och överilade" avgöranden när flyg-, sjö- och markattackerna inleddes sedan Hizbollah hade gjort en räd över gränsen och fört bort två israeliska soldater.

Kommissionen kritiserar också Olmert, som till skillnad från sina föregångare saknar militär förankring, för att alltför lätt ha böjt sig för förslag från sina topprådgivare och för att sakna förmåga att förutse hur kriget kunde utvecklas.

Peretz, en tidigare fackföreningsledare som fick försvarsministerposten till följd av en koalitionsuppgörelse med Olmert, brännmärks av kommissionen för sina bristande kunskaper i frågor som gäller nationell säkerhet. Inte heller Peretz uppmanas att avgå trots den svidande kritiken.

TT

Mer läsning

Annons