Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot granskad ortopedi

Annons

Socialstyrelsen riktar svidande kritik mot den ortopediska vården på Sahlgrenska universitetssjukhus (SU) i Mölndal. Sedan verksamheten omorganiserats har stora brister skapats i både vårdkvalitén och patientsäkerheten.

Omorganisationen inom SU var dåligt planerad och för hastigt iscensatt för att kunna upprätthålla vårdkvalitén, menar Socialstyrelsen. Rockaden innebar att huvuddelen av SU:s ortopedi hamnade i Mölndal.

Sedan den ortopediska verksamheten flyttades från Sahlgrenska och Östra till Mölndal ökade väntetiderna kraftigt, kompetensen inom personalen minskade och rapporteringar av skador och andra tillbud blev bristfällig. Situationen har beskrivits som kaotiskt av personalen.

Den bristande rapporteringen innebär att Socialstyrelsen inte kan göra någon klar bedömning av hur säkerheten i vårdkedjan påverkats, men till exempel ökade antalet dödsfall med två procentenheter till 7,2 procent sedan omorganisationen, något Socialstyrelsen ser som en allvarlig varningssignal.

Dels har de lagt ut delar av de planerade operationerna till privata företag. Personal har också förts över till ortopediska enheten från andra delar av SU för att skapa ett större utrymme för akutvård. Målet är att 80 procent av de akuta patienter ska opereras inom ett dygn. I dag ligger den siffran på hälften.

SU har nu till den 31 oktober på sig att upprätta en handlingsplan och börja åtgärda de brister som uppmärksammats i Socialstyrelsens rapport.

TT

Mer läsning

Annons