Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harald tar ut svängarna

Annons

Det var inför sin 80-årsdag Harald bestämt sig för att köpa rullskridskor, inlines. Skridskor hade Harald, född i Bollnäs, börjat åka redan då han var pojke. Sin skicklighet som skridskoåkare fortsatte Harald att hålla vid liv då han som junior började spela bandy hemma i Bollnäs.

Barnbarnen åkte redan inlines då tjusningen i dessa moderna rullskridskor och flera års dåliga vintrar fick Harald Träff att inför 80-årsdagen bestämma sig för just inlines.

- Jag tänkte jag skulle ge honom en slant och se vad han köpte. Det blev inlines, berättar Göta, Haralds hustru sedan snart 61 år.

Idrott i många former har Harald hunnit med att ägna sig åt. Mest av allt har han uppskattat gymnastik, ett intresse han delat med sin Göta. Harald har bland annat varit ledare för en gymnastikgrupp i Tjärnaskolan. De har också paddlat mycket kanot tillsammans. Båda är rörande överens om att de haft ett rikt och lyckligt liv.

- Det blir krämpor med åldern. Men jag gillar att röra på mig, förklarar Harald den egna goda formen.

Harald flyttade mycket som järnvägsanställd och kom till Dalarna där han fortsatte spela bandy i Fors IK. Tennis, orientering, skidor och cykling är andra för fysiken välgörande aktiviteter Harald ägnat sig åt.

Sedan snart sju år är en sådan aktivitet att åka inlines. I början blev det en och annan vurpa för Harald.

- Men nu går det bra, betonar Harald Träff.

Till Borlänge och en lägenhet på Hagalund flyttade familjen 1957. Harald och Göta, 82 år i juli, bor fortfarande kvar i samma lägenhet. Men sista april flyttar de varje år ut till sitt paradis, sommarstugan i Pusselbo som ligger nära älven.

Det var 1960 de började bygga i Pusselbo, först Lillstugan, den är i dag Götas vävstuga. Betydligt rymligare och bekvämare har de i den stuga där de i dag tillbringar sina somrar och veckohelgerna under övriga året.

Hela familjen, Harald och Göta har tre barn och sex barnbarn, uppskattar idyllen i Pusselbo. Här samlas familjen ofta och här firas också varje jul.

När de bor i Pusselbo brukar Harald och Göta cykla in till Hagalund för att hämta posten. Men Harald åker ofta inlines, 12 kilometer tur och retur, då han tar hand om posten.

- Nu har jag börjat med stavar, avslöjar Harald som inte försöker dölja att det i början kunde vara svårt att bromsa. För Harald har det allt sedan de första turerna längs Borlänges cykelbanor varit självklart med hjälm och knäskydd.

- Motion är viktigt i alla åldrar, säger Harald med adress till alla med en tveksam inställning till motion som friskvård.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons