Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haradinaj hävdar sin oskuld

Annons

Förre premiärministern i Kosovo Ramus Haradinaj förklarar inför rättegången i Haag att han är oskyldig till anklagelserna om övergrepp mot serbiska och zigenska civila under sin tid som gerillaledare under Kosovokriget.

Efter kriget 1999, då han var chef inom upprorsrörelsen UCK, övergick Haradinaj till politisk verksamhet och steg till premiärminister i Pristina.

När anklagelser om mord, våldtäkter och tortyr utförda av enheter under hans kommando framställdes år 2005, avgick han och överlämnade sig till den internationella domstolen om brott begångna i det forna Jugoslavien, ICTY.

Han fick permission från häktet i Nederländerna och kunde återvända till Kosovo en tid. Nu har han hunnit bli 38 år, och rättegången inleds i Haag på måndag.

På torsdagen genomfördes en konferens med alla parter närvarande. Haradinaj grep tillfället att bedyra sin oskuld:

Haradinaj betraktas som en hjälte av kosovoalbanerna. Offren för de övergrepp som hans enheter anklagas för var serber och zigenare.

Som politiker har Haradinaj intagit en måttfull hållning. När vissa politiker hetsar till uppror mot FN:s administration och avvisande av FN-utredaren Martti Ahtisaaris förslag till lösning av frågan om Kosovos framtida status, har Haradinaj uppmanat till lugn och sagt att överilade handlingar kan förstöra för albanerna i Kosovo.

Ramus Haradinaj är inte premiärminister i dag. Men iakttagare betraktar honom som den mest inflytelserika personligheten bakom koalitionsregeringen.

TT

Mer läsning

Annons